Јањић: Бриселски дијалог није прекинут

Жеља Српске листе да не уђе у косовску владу са Самоопредељењем је изнуђена одлука, каже за РТС председник Форума за етничке односе Душан Јањић. Објективно, ситуација је успорена, али дијалог Београда и Приштине формално није прекинут, рекао је Јањић.

Председник Форума за етничке односе Душан Јањић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је жеља Српска листе да не уђе у Владу Косова са Самоопредељењем заправо изнуђена одлука.

"Да се подсетимо да је Српска листа већ направила велику грешку пре месец и по, два када је ушла у парламент и када је дозволила избор Исе Мустафе, а тада је за партнера имала Самоопредељење. Мислим да је то резултат сазнања да је Самоопредељење одлучило да искористи кризу политичких партија и институција, да направи своју промоцију очекујући нове изборе", објашњава Јањић.

Додаје да Самоопредељење наставља причу непризнавања Европске уније.

"То би у суштини значило немогуће и одустајање Србије и Косова од резулуције УН на основу које се воде разговори о нормализацији односа у Бриселу", каже Јањић.

Објашњава шта би било уколико би Курти био на челу делегације за преговоре Београда и Приштине.

"То што би Курти водио или како је најављивао, то би био директан дијалог без представника Европске комисије што је немогуће. Он је оставио довољан маневарски простор, сада преовлађује кампања ка порасту популарности Самоопредељења, и они се надају ако не поновљеним изборима, онда убрзо новим изборима", истиче Јањић.

Објашњава да међународна заједница није наклоњена Самоопредељењу и да има исту одлучност као 2004. у Србији да се не понављају избори.

"Смањен је број опција ако нема понављања избора. Није извесно да ће владајућа коалицији морати да се формира са српском листом али је обавеза да у Влади буде Срба", каже Јањић.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, каже да га ове године објективно није ни било.

"Било је неких састанака, техничких договора и била је нека нова криза са тим Парком мира. Објективно, ситуација је успорена, али дијалог формално није прекинут", каже Јањић.

Објашњава да што се тиче преговора за приступање Унији, Србија у неким поглављима није спремна и да се Европа протеклих месеци бавила собом.

"Битно је да се Србија што боље спреми за почетак преговора који ће трајати од 7 до 15 година, чланства нема за 15 година, лаких решења нема", закључује Јањић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи