Читај ми!

Напредак у свим областима сарадње

Премијер Србије Александар Вучић и премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић констатовали су да је у сарадњи две владе постигнут напредак, али да она може да буде још боља и јача. Вучић најавио укидање роминга у пет земаља региона.

На заједничкој седници влада Србије и Републике Српске договорено је формирање Координационог тела које би се бавило заједничким развојем пољопривредно-прехрамбене и индустријске производње, преноси Танјуг.

"Договорили смо се данас да формирамо Координационо тело које би чинили министри привреде, пољопривреде, трговине... за припрему заједничког развоја производње и прераду и пољопривредних и свих других производа и могућности заједничког изласка на трећа тржишта", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са Жељком Цвијановић у Палати Србија.

Како је рекао, тиме постижемо компаративну предност у односу на неке друге. Премијер је додао да сматра да ће то тело имати веома значајну улогу у подизању производње, пре свега пољопривредне, али и индустријске и на територији Србије и РС.  

Вучић је навео да се успело до сада да је у многим областима постигнут напредак, истичући да се данас разговарало и о осигурању и прекограничном осигуравању, о свим инфраструктурним објектима.

Како је навео, констатовано је да све што је договорено у вези са мостом Братунац–Љубовија иде својим током, а да би морале да се појачају активности на прузи Прибој–Рудо, где нису задовољни ни он ни премијерка Цвијановић.

Вучић је рекао да је при крају и решавање проблема станичних линија за линијске аутобусе и у Србији и у Српској.

"Добили смо извештај како и на који начин се новац грађана Србије троши у РС за две школе – у Добоју и Шамцу", рекао је Вучић и додао да се у Добоју ускоро завршавају радови, а да се очекује да ће у Посавини велика и модерна школа – која ће носити име Србија, бити потпуно изграђена до маја следеће године.

Према његовим речима, тема разговора је био и пројекат везан за доњи ток Дрине, али и други заједнички пројекти.

Констатован је напредак у скоро свим областима, али и уверење да све може да иде још брже, боље и јаче и да ће тако бити у наредном периоду, рекао је премијер који се захвалио министрима из РС што су дошли у Београд и пожелео им да се осећају као код своје куће. 

Премијерка Цвијановић је задовољна ефектима заједничке седнице са Владом Србије, посебно предвидивошћу времена реализације свих договорених и започетих пројеката.

Цвијановићева је, уз захвалост премијеру Вучићу и Влади Србије, на конференцији за новинаре рекла да су на седници анализирани предузети пројекти и да се сада тачно зна, како је рекла, у којем правцу се крећемо.

Реч је пре свега о инфраструктурним пројектима – изградњи моста Љубовија–Братунац, железничке пруге Рудо, сарадњи министарстава саобраћаја, али и преноса власништва када је у питању пруга Шид, објаснила је Цвијановићева.

Уверена је, каже, да ће решења бити донета у кратком року. Према њеним речима, било је речи и о неколико веома важних споразума у области пољопривреде који подразумевају чврсту сарадњу релевантних институција и субјеката.

Српска је, рекла је Цвијановићева, изразила опредељеност за заједнички пројекат Подриње, у који се, како је рекла, уклапају сви предвиђени пројекти, али и изградња моста Братунац–Љубовија, затим пројекат "Средња Дрина", као и изградња Андрићграда.

Пре почетка седнице Александар Вучић и Жељка Цвијановић састали су се у Палати Србија, а по завршетку заједничке седнице потписано је неколико споразума.  

Почетком септембра премијер Вучић и председник РС Милорад Додик договорили су се да се у блиском периоду одржи заједничка седница две владе.

Тада је договорено и унапређење привредне сарадње у складу са Законом о специјалним и паралелним везама између Србије и Републике Српске, а посебно у области пољопривреде и грађевинског сектора.  

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи