Читај ми!

Бундесрат изгласао: Србија је сигурна земља

Горњи дом немачког парламента, Бундесрат, у коме су заступљени представници свих 16 немачких покрајина, дао је сагласност на закон којим се Србија проглашава земљом сигурног порекла.

Одлука Бундесрата да је Србија земља сигурног порекла значи да су захтеви за азил њених грађана у принципу неосновани, премда се појединачно могу потврдити и да се поступак за повратак азиланата у домовину скраћује, преноси Танјуг.

Поред Србије, земљама сигурног порекла проглашене су и Македонија и Босна и Херцеговина.

Зеленим светлом Бундесрата, после сагласности Бундестага, нема више никаквих препрека на путу примене закона којим се и дефинитивно потврђује да у све те три балканске земље нема ни политичког мучења, ни прогона, ни злостављања политичких неистомишљеника, па тиме ни основних разлога за подношењем захтева за азил.

Немачки демохришћани су желели да се на листу слободних земаља ставе и Албанија и Црна Гора, али су се социјалдеморкате томе противиле.

Организације за заштиту избеглица и људских права критикују, међутим, план за проширење листе такозваних сигурних земаља и указују на дискриминацију Рома у балканским земљама.

Према подацима савезне владе у Берлину, прошле године је од 22.000 захтева за азил грађана Србије, Босне и Македоније, свега 60 захтева одобрено, показује статистика.

Немачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер је пре неколико месеци најавио да ће тим законским изменама три месеца после добијања статуса азиланта ти људи имати право на приступ тржишту рада, док су до сада морали да чекају годину дана, по стицању азилантског статуса.

Проблем лажних азиланата, који су у Немачку хрлили због социјалних привилегија и пара, претио је пре пар година да угрози безвизни режим Србије са ЕУ.

Када је, међутим, реч о азилантима из Србије, пре пар година су чак и министри зах тевали да се због повећаног броја лажних азиланата из Србије и Македоније преиспита безвизни режим тих земаља са државама чланицама ЕУ.

И док су немачки медији писали о "експлозији" броја српских и македонских азиланата у Немачкој, статистика је показивала јасне податке да је, рецимо, у јануару 2010. године било 68 захтева за азил из Србије, а у септембру две године касније чак 1.395 захтева за азил.

За Немачку су тиме настајали високи трошкови. Према немачким рачуницама, један одрасли подносилац захтева за азил, без деце, при просечном трајању поступка од два месеца, добија око 700 евра, плус трошкове за повратак у земљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи