Читај ми!

ДПК нуди компромис, опозиција одбија

Демократска партија Косова понудила место председника парламента опозицији и свеобухватну владу. Опозиционе странке, обједињене у коалицији ВЛАН одбијају понуду и траже о ДПК да им се склони с пута.

Званичници Демократске партије Косова изразили су спремност на компромис, ради заокруживања конституисања скупштине и формирања владе, понудишви место председника парламента опозицији и свеобухватну владу.

Влада би била налик оној из 2002, када су коалицију чинили Демократски савез Косова и Демократска партија. Председник Скупштине је тада био представник ДСК, а премијер Бајрам Реџепи из ДПК. Председник Косова је био Ибрахом Ругова, лидер ДСК.

Према наводима листа Зери, ДПК би и овога пута прихватила да ДСК, односно његов лидер Иса Мустафа буде председник Скупштине.

Међутим, из четири опозиционе странке, обједињене у коалицији ВЛАН, кажу да су против заједничке владавине са ДПК, али и против нових избора. Траже од ДПК да им се склони са пута.

Пристајање на компромис, за деблокаду формирања косовских институција, представници ДПК су пренели косовској председници Атифети Јахјаги, одмах пошто је њихов кандидат за председника доживео неуспех у првом гласању, а седница потом прекинута.

Како је потврдио извор портала Експрес, који је присуствовао сусрету Јахјаге са актуелним премијером Хашимом Тачијем, председник косовске владе је рекао да се залаже за свеобухватну владу и да у супротном неће дозволити да неко други добије положај председника Скупштине Косова.

Са друге стране, ни партије постизборног блока, који чине Демократски савез Косова, Алијанса за будућност Косова и Иницијатива за Косово, нити Самоопределење, нису понудили ново решење, сем онога што су раније предлагали у складу са тачком 127 одлуке Уставног суда Косова која, према тумачењу блока, омогућава и њима да предложе председника Скупштине Косова.

У четири политичке партије које су сада познате као ВЛАН (ДСК, АБК, Иницијатива и "Самоопредељење"), не желе да прихвате ни једну опцију Демократске партије Косова за свеобухватну владу, налик оној из 2002. године, нити ванредне изборе за излазак из кризе.

Блок ВЛАН се нада да ће му ДПК отворити пут за ставрање нових институција са уверењем да је право за формирање институција у њиховим рукама.

Аналитичари у Приштини су оценили да свеобухватна влада иде у корист ДПК, а да би нови избори могли да дају исте резултате као и избори 8. јуна, због чега их не сматрају за пожељну опцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи