Читај ми!

Косовски политички рингишпил

Косово вероватно клизи према новим изборима, пошто формирање институција власти није почело ни три месеца после избора. Одлуку о новим изборима, међутим, нема ко да донесе, јер се, у међувремену, распао уставни суд.

Последњи ударац покушајима да се политичка криза, која већ месецима тресе Косово, реши без нових избора уследио је после неуспеха партије Хашима Тачија да "прогура" свог кандидата за место председника парламента, после чега је седница прекинута.

За Арсима Бајрамија гласала су 44 посланика, 61 је био против, а 11 је било уздржаних. После тога, председавајућа скупштине Флора Бровина прекинула је седницу.

Ривалска коалиција, коју чине Демократски савез Косова, ААК Рамуша Харадинаја, партија Фатмира Љимаја и покрет Самоопредељење је пре два месеца "изабрала" лидера ДСК Ису Мустафу на место председника парламента, али је уставни суд поништио избор, тврдећи да на то место може бити изабран само кандидат ДПК.

Тачијева партија, међутим, нема довољно гласова да би "прогурала" свог кандидата, а у међувремену се распао и уставни суд јер је Американац Роберт Каролан поднео оставку.

Косово је тако упало у сложени политички рингишпил, који, како ствари стоје, може да реши само нова дипломатска интервенција Запада.

Косовска председница Атифете Јахјага рачуна на подршку западних дипломата у најављеној иницијативи да се проблем дефинисања пута за излазак из кризе врати уставном суду, који би могао бити у комплетном саставу тек за месец дана.

Политичка и институционална криза на Косову, према мишљењу политичких аналитичара, тешко може да буде превазиђена без активне улоге међународног фактора, преноси Трибуна.

Страни извори су објаснили да се већ неколико дана одржавају консултације о сценарију који се показује као једини за превазилажење насталог стања, уколико ДПК са једне стране и ВЛАН (постизборни опозициони блок) са друге, остану чврсто на својим позицијама.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи