Читај ми!

Шеик Мухамед бин Зајед у Београду

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је на данашњем састанку с шеиком УАЕ Мухамедом бин Заједом анализирао резултате пре свега у вези са "Ер Србијом", али и пројектом "Београд на води" који ће бити важан за промену имиџа и улоге Србије у региону и свету. Србија ће уложити максималне напоре да привуче инвестиције из Емирата, поручио председник Николић.

Принц престолонаследник Уједињених Арапских Емирата шеик Мухамед бин Зајед ел Нахјан стигао је у Београд. На аеродрому га је дочекао премијер Србије Александар Вучић уз највише почасти, а свечани дочек организован је испред Палате "Србија". Шеик Мухамед бин Зајед имао је одвојени састанак и са председником Србије Томиславом Николићем.

Вучић је, после састанка са шеиком Уједињених Арапских Емирата, рекао новинарима да ће бити велики успех уколико резултати пословања "Ер Србије" покажу да је она пословала профитабилно.

"То ћемо да видимо за два или три месеца. То би био велики успех, готово чудесан, јер би 'Ер Србија' претекла све компаније у региону, а немојте да вас подсећам да смо пре само годину и по дана или две године имали најлошију компанију у региону", рекао је Вучић.

Додао је да је са шеиком Мухамедом бин Заједом разговарао и о другим улагањима и заједничким пројектима попут "Београда на води", за који је рекао да је веома важан за Србију, а не само за Београд, посебно када је реч о привлачењу туриста.

"Шеику Мухамеду рекао сам да немам шта да радим пред грађанима Србије и не смем да им се појавим на очи ако то не завршимо и урадимо. Опет сам био помало пристојно дрзак и мој пријатељ је обећао да ће дати и урадити све што може да тај пројекат у потпуности успе", рекао је Вучић.

Он је нагласио да тај пројекат доноси потпуно нову промену слике и улоге Београда и Србије у свету.

"Ми постајемо не само регионални центар, већ један од значајнијих европских центара, у сваком смислу: туристичком, финансијском, индустријском... Много тога се мења. Реч је о огромном новцу који ту треба да уђе и зато се углавном осмехујем на бесмислице које причају о некаквим тендерима о три милијарде долара или евра", рекао је Вучић.

"Српска влада биће истрајна када је реч о том пројекту и направиће резултат као што је то случај са 'Ер Србијом', који ћемо с поносом изнети пред грађане Србије до краја године", додао је премијер.

Нагласио је и да се од шеика Мухамеда бин Заједа може научити и како да се планира будућност када је реч о привлачењу туриста.

"Они већ сада за 2030. планирају у својој земљи да уместо 16 милиона имају 32 милиона туриста, дакле да буду једна од три најзанимљивије светске дестинације. Тако и ми морамо да размишљамо како да привучемо људе који ће да троше новац у нашој земљи", објаснио је Вучић.

Оценио је да у Србији често преовладава негативистички приступ и у том смислу похвалио новинарку Радио-телевизије Србије Миру Адању Полак која је, како је рекао, рекла да верује да ће пројекат "Београд на води" бити изграђен.

Вучић је додао и да је са шеиком УАЕ разговарао и о другим важним инфраструктурним пројектима, али и о сарадњи у области пољопривреде, посебно у области сточарства, о Пештерској висоравни...

Према његовим речима, познато је да Србија има проблем са фискалним дефицитом и јавним дугом "пошто неки неодговорни нису знали шта да раде него су куповали гласове сталним задуживањем".

"Сада не можемо да узимамо ни кредите, ни криви ни дужни, већ морамо да проналазимо друге начине за изналажење новца. Верујем да ћемо успети у томе и имати подршку и помоћ наших пријатеља", рекао је Вучић. Додао је и да је било речи о потреби УАЕ за медицинским особљем.

"Потребни су им медицинске сестре и медицинско особље, да видимо ко је од наших људи на бироу, да видимо где можемо државно-државни уговор да направимо, јер би држава апсолутно гарантовала за не мали новац за наше услове како да то направимо", рекао је Вучић и додао да ће разговори о томе бити настављени и данас и сутра.

Емирати ће наставити да инвестирају у Србији

Председник Републике Томислав Николић изјавио је да ће Србија уложити максималне напоре да привуче инвестиције из Уједињених Арапских Емирата, а шеик Мухамед бин Зајед ел Нахјан обећао да ће та држава наставити да инвестира у Србији.

Председник Николић је у разговору захвалио принцу престолонаследнику Емирата на досадашњим инвестицијама у Србији и истакао важност даљег јачања билатералних односа нарочито у области економије, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

"Србија је спремна да бројним пројектима привуче инвестиције из Емирата и уложи максималне напоре да у сарадњи са инвеститорима из те земље покрене своју економију. Традиција пријатељства два народа искована је у време када је Србија била у много бољем економском положају него сада. Помажући Србију њени пријатељи из Емирата кроз инвестиције исказују своју захвалност", нагласио је председник Републике.

Шеик Мухамед бин Зајед ел Нахјан истакао је лично пријатељство са председником Николићем, нагласивши да је за кратко време учињено много тога на обнови сарадње два народа.

Он је додао да се у Србији осећа као у својој другој отаџбини. Емирати ће наставити да инвестирају у Србији, од које очекују израду пројеката у различитим областима, као што су пољопривреда, информационе технологије, фармацеутска индустрија и слично.

Шеик бин Зајед ел Нахјан позвао је председника Николића у званичну посету Емиратима у новембру.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи