Читај ми!

Кирби: Србија има право да зове кога хоће

Aмбасадор САД у Београду Мајкл Кирби каже да Србија има право да позове кога год хоће и када год хоће у посету, укључујући руског председника Владимира Путина. Истиче да је само желео да скрене пажњу на историјски контекст Дана ослобођења Београда.

На питање новинара да објасни то што је у интервјуу Вечерњим новостима поставио питање зашто Путин долази, Кирби је одговорио да Србија има право да зове кога год хоће.

"То је на Србији и српском руководству, а ја само мислим да је контекст мало изврнут", преноси Танјуг.

Кирби је објаснио да није реч о томе да се он не слаже са доласком руског председника, већ да сматра да обележавање ослобођења Београда треба да буде подсетник и на историјски конктекст.

У ослобођењу је, према његовим речима, учествовала и Трећа украјинска армија, део Црвене армије СССР, као и војници из више совјетских република - Русије, Украјине, Белорусије, Азербејџана, Грузије, Казахстана...

"Сви људи из СССР-а, као и из Србије, желели су да се ослободе нациста и то је оно што сам желео да нагласим и да ставим причу у тај контекст", рекао је амерички амбасадор.

На питање да ли се његова изјава може схватити као притисак на Београд да се изјасни између Москве и Вашингтона, Кирби је одговорио одрично.

"Не, желим да кажем да је ослобођење Београда, као и Варшаве, Париза и других градова било важно многима - САД, Француској, Србији, Украјини, Русији, јер нацизам је зло", рекао је Кирби.

Упитан због чега је у интервјуу направио разлику између посета кинеских и руских званичника, Кирби је рекао: "Ви можете да то тумачите како хоћете, али ја вам кажем у ком контексту сам говорио: Кина је у Другом светском рату такође учествовала и на истоку се борила против Јапана".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи