Читај ми!

Именовани директори јавних предузећа у Београду

Скупштина града Београда именовала је 16 директора јавних предузећа чији је оснивач град. Без расправе именовани и директори установа културе.

Директори јавних предузећа именовани су на основу конкурса који је раписан 27. јуна ове године, преноси Танјуг.

За директора "Београдског водовода и канализације" именован је грађевински инжењер Светозар Веселиновић, док је за директора "Београдпута" именован такође грађевински инжењер Иван Тејић.

Они су именовани на период четири године, као и остали директори.

Тако је за директора ЈП "Погребне услуге" именован магистар економских наука Драган Балтовски, за директора "Београдских електрана" математичар Горан Алексић, а за директора "Зеленила Београд" правник Слободан Станојевић.

Директор "Градске чистоће" је инжењер рударства Мирослав Богдановић, "Градских пијаца" доктор ветеринарске медицине Иван Сочо, ГСП-а машински инжењер Жељко Милковић, а "Паркинг сервиса" инжењер саобраћаја Андрија Чупковић.

Прво човек Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда биће архитекта Бранислав Поповић, док ће "Студио Б" водити новинар и економиста Ивана Вучићевић.
За директора Аде Циганлије именован је економиста Жарко Шормаз, а за директора Центра "Сава" машински инжењер Драган Гргуревић.

Директор "Београдске тврђаве" од данас је менаџер европског бизниса Никола Ковачевић, "Београдвода" Ненад Ђинђић, а "Јавног осветљења" економиста Александар Цинцар Попоски.

Градски менаџер Горан Весић позвао је одборнике да подрже избор наведених 16 директора, а да се два предложена решења, за директора "Урбанистичког завода" и "Хиподрома" не усвоје јер надлежни не могу да гарантују да ће они довољно добро радити свој посао.

Одборници приликом гласања нису изабрали директоре "Урбанистичког завода Београд" и "Хиподром", а нови јавни конкурси спровешће се на начин који је прописан законом.

Весић је подсетио да је био расписан конкурс за 20 директора градских јавних предузећа, а два конкурса, за "Инфостан" и "Градско стамбено", нису затворена јер најбољи кандидати немају довољан број бодова.

Како каже, уверен је да ће директори тих предузећа бити изабрани на некој од наредних седница Скупштине града.

Весић је подсетио да је на конкурс за директоре пристигла 271 пријава, а највише их је било за "Градске пијаце" – 32. На конкурс за "Зеленило Београд" пријавио се 21 кандидат, као и за Градску чистоћу, за "Сава" центар – 18, "Инфостан" 15, "Студио Б" четири.

Објашњавајући зашто су углавном изабрани досадашњи вршиоци дужности, Весић је рекао да су они искористили шансу и својим радом показали да могу успешно да воде предузеће. Као пример навео је "Београдски водовод и канализацију", који је из својих средстава успео да исфинансира завршетак фабрике воде "Макиш 2".

Именовани директори установа културе 

Посланици су именовали и председнике установа културе у Београду: Нела Мићовић именована је за директорку Завода за заштиту споменика културе Београда, док је за директора Историјског архива града именован Драган Гачић, преноси Бета.

За директорку Југословенског драмског позоришта изабрана је Тамара Вучковић Манојловић, а за директора Позоришта на Теразијама Александар Ђаја.

На челу Београдског драмског позоришта биће Слободан Ћустић, док је за директора Атељеа 212 изабран Бранимир Брстина.

За директора Позоришта "Душко Радовић" именован је Александар Родић, док је директор Позоришта "Бошко Буха" Милорад Мандић.

Нови директор Музеја "Никола Тесла" биће Бранимир Јовановић, "Звездара театра" Душан Ковачевић, а "Битеф театра" Милош Латиновић.

За директора Позоришта "Пуж" именован је Бранислав Милићевић, а Позоришта лутака "Пинокио" Игор Бојовић.

Нови директор Омладинског позоришта "Дадов" биће Владимир Мијовић, док је Оливера Јежина нова директорка Дечијег културног центра Београд.

Михаило Петковић је директор Продајне галерије "Београд", а Филип Брусић Ренауд Куће легата.

Функцију директора Центра за културу Лазаревац обављаће Стела Станишић, Центра за културу Младеновац Бранко Милорадовић, а Центра за културу и образовање Раковица Наташа Николић.

Такође, поново ће бити расписан јавни конкурс за директора Културног центра Београд, пошто су кандидати на првом конкурсу послали непотпуне пријаве.

Дозвољена изградња високих зграда

На седници Скупштине града одборници су усвојили и измене Генералног плана Београда којима се у престоници омогућава градња објеката виших од 32 метра.

Одлуци се успротивила иницијатива грађана "Не да(ви)мо Београд" која је добила дозволу да као заинтересована страна присуствује данашњем заседању, која је казала да се усвајањем ових измена "на мала врата уводе велике промене за грађане, којих они нису свесни".

Два представника ове иницијативе су по завршетку расправе о овој тачки дневног реда у сали градског парламента разапели транспарент "Стоп инвеститорском урбанизму".

Представник иницијативе Добрица Веселиновић истакао је да су они уложили око 2.000 приговора на генерални план Београда јер сматрају да се тиме "омогућава корист неименованим инвеститорима и новац прелива у приватне фондове".

"Не треба да дозволимо да неименовани арапски инвеститори без уговора и мимо правила граде на најлукузнијим локацијама у Београду, а све што знамо и што смо видели о томе је макета", казао је Веселиновић и додао да ће они наставити своје активности како би се сачували Београд и новац Београђана.

Одборници су данас усвојили и регулаторне планове за поједине градске области, а очекује се и именовање и разрешење појединих директора јавних предузећ чији је оснивач Град. 

Промењен назив Загребачке и дела Кумодрашке улице 

Скупштина је донела одлуку о промени имена Загребачке улица у Београду, која ће се од данас звати Улица Коче Поповића, и дела Кумодрашке, који ће се звати Булевар Пека Дапчевића.

Надлежни су на седници истакли да је породици Коче Поповића припадао већи део зграда у Загребачкој и да је он ту рођен, док је кроз Кумодрашку и њену околину (Булевар ослобођења) прошла Црвена армија, преноси Танјуг.

Део Кумодрашке који је променио име простире се од раскрснице са Дарвиновом до Војводе Степе.

Председница Комисије за именовање тргова и улица Јасмина Митровић Марић истакла је да славне војсковође заслужују захвалност за дела којима су ослободили Београд и да је требало још раније да добију улице.

Одборници ДС-а рекли су да подржавају да Пека Дапчевић и Коча Поповић имају улице у Београду, али нису сагласни с тим да се промени име баш Загребачке улице, јер је то непримерено и да ће се град "превише огрешити о Кочу Поповића ако промене име Загребачке", јер се он залагао за братство и јединство.

Председник Скупштине града Никола Никодијевић сматра да се исправља историјска неправда према људима који су ослободили Београд тиме што се данас улицама дају њихова имена.

Скупштина града основала је и Службу за централизоване јавне набавке ради рационалнијег трошења буџетских средстава од стране наручилаца чији је оснивач град, попут секретаријата, градских предузећа...

Служба ће спроводити поступак централизованих јавних набавки за потребе организационих јединица градске управе, установа, ЈКП, и осталих предузећа и организација чији је оснивач град. Средства за финансирање рада службе обезбеђују се у буџету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи