Читај ми!

НС: Који су критеријуми за бесплатне књижице?

Нова странка упитала је министра здравља Златибора Лончара на основу ког критеријума ће утврдити којим слојевима становништва је потребна помоћ државе када је реч о добијању бесплатних електронских здравствених књижица.

Нова странка истиче да власт треба да испуни обећање о изради социјалне карте како би држава могла да подржи и поштеди додатних трошкова најсиромашније становништво, преноси Танјуг.

Из НС подсећају да је министар најавио да ће 1,2 милиона социјално најугроженијих добити бесплатне електронске здравствене картице и да ће можда још неке категорије бити ослобођене плаћања.

"Власт у последњих неколико година инсистира да су социјалне карте једини релевантан параметар на основу чега се може утврдити који слојеви становништва спадају у категорију која изискује субвенцију и помоћ државе. Иако је став Нове странке да нове здравствене књижице буду бесплатне за све грађане, питамо власт на основу чега ће одредити ко спада у најугроженије", пише у саопштењу НС.

НС сматра да власт треба да испуни обећање о изради социјалне карте како би држава могла да подржи и поштеди додатних трошкова најсиромашније становништво, кориснике социјалних и дечјих примања, као и пензионера са најнижим примањима.

Подсећају да је још 2012. године објављено да је завршен предлог критеријума социјалне карте и да се јасно зна које категорије треба да буду заштићене.

НС подсећа на изјаве министарке енергетике Зоране Михајловић из фебруару 2013. године да "неће бити смањења цене електричне енергије пре 1. априла када на снагу ступају социјалне карте", као и да су "урађена јасна правила за добијање социјалне карте које би важиле годину дана".

Од тада, додаје се, прошло је скоро годину дана, како наводе у НС, када се министарка Михајловић поново огласила истим поводом и рекла да "(непостојећа) социјална карта треба да буде основ за евентуални отпис дуга за струју презадуженим грађанима".

Из НС поручују и да је у мају ове године министар за рад и социјална питања Александар Вулин рекао да ће један од главних циљева министарства бити социјалне карте и да да би израда могла да почне следеће године.

НС захтева да власт и министарства "престану да најављују и обмањују и да јасно и прецизно кажу када ће испунити обећање и израдити социјалну карту која омогућава праведно остваривање социјалних и осталих права".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи