ДС захтевa оцену уставности споразума са УАЕ

Члан Председништва Демократске странке Владимир Тодорић предао је Уставном суду Србије иницијативу те странке за оцену уставности Закона о потврђивању споразума о сарадњи Владе Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата.

Демократе од Уставног суда траже и да се до доношења коначне одлуке о уставности закона у потпуности обустави извршење свих појединачних правних аката која из тог прописа следе, преноси Танјуг.

Тодорић је новинарима, пошто је предао захтев Уставном суду, рекао да су од данас тај суд и његове судије једина препрека "потпуној самовољи премијера Александра Вучића које прети да Србију од европске и цивилизоване државе претвори у деспотију где се одлуке доносе потпуно мимо институција, Устава и закона".

"Желимо да станемо на пут поптуној распродаји државних ресурса у бесцење, која се одвија у потпуној негацији домаћег законодавства и прописа", рекао је Тодорић.

На питање да ли би, уколико Уставни суд огласи Закон неуставим ти уговори били поништени, Тодорић је одговорио да је то ситуација која би се разрешавала правно и економски после доношења такве одлуке.

"Битно је да се штета до доношења такве одлуке, која неће бити ускоро, обустави на најмању могућу меру", рекао је Тодорић.

Тодорић је додао да закон који ДС оспорава предвиђа потпуно укидање домаћих прописа и националног законодавства у свим случајевима када влада оцени да је то корисно и навео да се то догодило у случају Ер Србија, продаје пољопривредног земљишта компанији Ал Руфавед, хотела на Копаонику и пројкта "Београд на води".

"Најављује се потпуно беспотребна набавка електричних бројила за домаћинства, преко посредничке компаније из УАЕ. Једна правна држава, а нарочито она која жели да буде чланица ЕУ, не може да дозволи да извршна власт укида Устав када сматра да је то потребно, а да за то нико не сноси одговорнсот", нагласио је Тодорић.

Подношењем иницијативе ДС даје прилику Уставном суду да одбрани интегритет државних институција и домаћег правног система, а Србија није "емират СНС" већ европска демократија за коју су се њени грађани изборили уз пуно жртава у последњих четврт века, нагласио је Тодорић.

ДС тврде да је "након експертске анализе" Закона о потврдивању споразума о сарадњи измеду Владе Републике Србије и Владе УАЕ "очигледан уставно-правни основ за оцену уставности овог Закона".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи