Скупштина о здравственој заштити

Посланици завршили расправу о изменама закона о здравственој заштити, којом је предвиђено да се убрза одлазак лекара на специјализацију и уводе волонтерске специјализације за дефицитарне гране. Опозиција сматра да је неопходна темељита реформа здравства у Србији.

16.30 - Завршена расправа о лекарским специјализацијама.

11.30 - Златибор Лончар: Изменама закона до лакше специјализације лекара. 

10.10 - Почела сеница парламента, министар Златибор Лончар образлаже закон о здравственој заштити.

Скупштина ће рад наставити сутра разматрањем амандмана на три закона који ће омогућити да јавни бележници у понедељак, 1. септембра, ступе на дужност.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је изменама закона о здравственој заштити предвиђено укидање обавезног стажа од две године, који је до сада био један од услова за упућивање лекара на специјализацију, и да се уводе волонтерске специјализације за дефицитарне гране медицине.

Лончар је, образлажући предлог закона у Скупштини Србије, рекао да смо сведоци проблема који се јављају у здравству, а који су везани за кадрове и да је посебно забрињавајаће што је старосна структура лекара специјалиста и субспецијалиста око 50 година.

Нагласио је да просечна старост доктора медицине запослених на неодређено радно време са завршеном или започетом специјализацијом или субспецијализације износи 48,5 година, а оних на неодређено време који су завршили специјализацију или субспецијализацију 50,4 година.

У појединим дефицитарним гранама медицине, навео је министар, просечна старост лекара је 47,5 година и у овим гранама медицине је недостатак кадрова посебно изражен.Министар здравља је нагласио да је старосна структура посебно неповољна код педијатара, анестезиолога, гинеколога, интерниста, радиолога.

Лончар каже да је постојала могућност да у наредних пет до 10 година у Србији јави озбиљан проблем недостатка лекара специјалиста и субспецијалиста и да је због тога Министарство здравља предложено укидање обавезног стажа након положеног стручног испита који је био један од услова за одлазак на специјализацију.

"Други услов за специјализацију је био да морате да будете у радном односу. Због тога смо изменама закона предвидели волонтерске специјализације за дефицитарна занимања", каже министар здравља.

Прецизирао је да то значи да је дата могућност незапосленим здравственим радницима да се специјализују у одређеним областима медицине, стоматологије и фармације.

Посланици опозиције у Скупштини Србије оценили су да олакшице за младе лекаре у добијању специјализације не значе ништа, јер Влада Србије није створила услове за њихово запошљавање.

Посланик Демократске странке Душан Милисављевић рекао је у расправи да предлог yakona доноси малу измену која није фукнкционална, јер је прошла влада забранила запошљавање младих лекара, а Министарство финансија одобрава њихово запошљавање.

"Мења се само један члан тог закона тако да се регулише да млади лекари не морају да чекају две године да би добили специјализацију. Разочаран сам јер сам сматрао да ће нови министар здравља изаћи са детаљним планом реформе здравства које је у колапсу и не функционише већ 20 година", казао је Милисављевић.

Посланица Лиге социјалдемократа Војводине Нада Лазић рекла је да у здравству мора много више да се уради од онога што је обухваћено изменама и допунама Закона о здравственој заштити.

Као један од највећих проблема навела је дуге листе чекања на здравствене услуге у Војводини.

Посланица Социјалистичке партије Србије, Славица Ђукић Дејановић оценила је да би било боље да се уместо измена донесе новИ закон. Ипак, оценила је као добро то што се тим изменама даје могућност да стоматолози, фармацеути и лекари не чекају на специјализацију две и више године после полагања стручног испита и стажа.

Подршку закону најавиле су посланичке групе Јединствене Србије и Српског покрет обнове.

Измене закона ће, ако буду усвојене, ступити на снагу 1. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи