Читај ми!

Дачић: Специјални суд за злочине ОВК-а

Србија очекује да у што краћем року, а најкасније до почетка идуће године, буде формиран специјални суд пред којим ће бити подигнуте оптужнице против лидера ОВК осумњичених за злочине против човечности и ратне злочине, поручио на седници Савета безбедности УН шеф српске дипломатије Ивица Дачић. На редовној седници представљен тромесечни извештај Бан Кимуна о ситуацији на Косову и Метохији.

"Уверени смо да ће све земље које поштују међународно право инсистирати на томе'', рекао је Дачић на седници Савета Безбедности УН, преноси Танјуг.

Како је оценио, распрострањеност и обим злочина који се помињу у Изјави Главног тужиоца (специјалног истражног тима) Клинта Вилијамсона захтевају судски епилог, јер једино то може донети правду и мир за велики број жртава и њихове породице.

Дачић је апеловао на кључне факторе у међународној заједници да учине све што је неопходно како би специјални суд био основан до почетка следеће године и упозорио да не сме да се догоди, као што је то био случај, да због застрашивања сведока одговорни буду ослобођени због недостатка доказа.

Дачић је додао да сви који су умешани у застрашивање сведока такође морају бити процесуирани и проглашени кривим.

Похваливши труд који су Вилијамсон и сви чланови Специјалне истражне јединице уложили у истрагу, Дачић истовремено указује да не изненађује чињеница да су се они током рада суочавали са бројним препрекама, понајвише са застрашивањем сведока и уништавањем доказа.

Србија ће као и до сада учинити све да се обезбеде додатни докази за трговину органима, али неопходно је да и друге државе уложе напор како би докази о трговини органима нашли пут до специјалног суда, рекао је Дачић.

Како је рекао, Београд апелује и на све политичке актере на Косову да имају у виду да од њиховог савесног деловања зависи постизање правде за почињене злочине.

Дачић каже и да је Србија чврсто опредељена за наставак конструктивног дијалога са Приштином на свим нивоима, као и за примену до сада постигнутих договора, као и да од ЕУ очекује да тај дијалог олакшава.

Србија је савесно испунила до сада преузете обавезе, што се не може рећи и за приштинску страну, рекао је Дачић, додавши да Београд очекује и да Приштина у догледно време оконча постизборне процесе како би се омогућило формирање ЗСО.

"Стање на Косову и даље тешко"

Дачић упозорава на постојање суштинског јаза између међународних стандарда и законодавног оквира и стања на терену које карактеришу међуетнички инциденти, нерешена имовинска питања, ограничен приступ услугама јавних служби за припаднике неалбанских заједница, као и њихово неповерење у рад институција.

"Стање на Косову и Метохији је и даље тешко, Срби живе у сталном страху, а незапосленост у српским срединама је рекордна. Све то представља препреку за нормализацију односа и успостављање међу-етничког поверења, као и потенцијалну претњу по стабилност и безбедност у ширем регионалном контексту", констатовао је шеф српске дипломатије.

У том контексту шеф српске дипломатије је поменуо и арбитрарна хапшења локалних Срба, али и случај Оливера Ивановића.

"Влада Србије је гарантовала да ће се Ивановић појављивати у процесу, те је одбијање да се пусти из притовора непоштовање Владе Србије која је толико допринела нормализацији односа. Захтевамо да Оливер Ивановић буде пуштен из притвора'', поручио је Дачић.

Београд са забринутошћу прати и судски процес против такозване "Дреничке групе", јер су тројица од седморице оптужених чланова бивше ОВК успели да побегну из установе у којој су били на медицинском третману, додао је Дачић.

Дачић се осврнуо и на јунска дешавања око моста у Косовској Митровици, истичући да је уклањање барикада на северној страни моста на реци Ибар представљало акт добре воље српског становништва, док реакција њихових албанских суграђана није била добронамерна и само је допринела продубљивању нетрпељивости.

Према његовим речима, велики проблем је и даље приватизација коју спроводи Косовска агенција за приватизацију, јер се и даље спроводи приватизација јавних и друштвених предузећа која се налазе у српским срединама.

Дачић сматра и да се нису стекли услови за смањење интереса СБ УН за Косово, што како је рекао, потврђује и јучерашњи инцидент у Копненој зони безбедности у коме је погинуо Стеван Синђелић, припадник српске Жандармерије.

''Србија спремна да уложи максималне напоре у даљу стабилизацију и нормализацију прилика на КиМи јер је мир њен најважнији интерес'', закључио је Дачић.

Зариф: Наставак дијалога по формирању косовске владе

Шеф администрације Уједињених нација на Косову (УНМИК) Фарид Зариф поздравио је одржавање избора на Косову 8. јуна и истакао значај тога да дијалог Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, буде настављен чим буде састављена нова косовска влада

Зариф је у Њујорку, на седници Савета безбедности УН посвећеној Косову, оценио да су ти избори били успешни, истакавши да су они први пут одржани на целом Косову под истим правилима.

Шеф Унмика је констатовао да Београд и Приштина чине велики напредак у нормализиацији односа и да је то изражено кроз њихов дијалог уз посредовање ЕУ, а да су обе стране свесне да су конкретни потези једини начин за успешно спровођење Бриселског споразума из 19. априла 2013. године.

Он је позвао на наставак дијалога чим буде састављена нова влада у Приштини, истакавши да све стране треба да раде на конструктивном дијалогу и када је реч о стању и догађајима на северу Косовске Митровице и када је реч о другим спорним питањима.

Говорећи о оснивању и раду специјалног косовског суда за ратне злочине, Зариф је очекује да ће се то десити одмах пошто буде формиран косовски парламент,

Према његовим речима, парламент мора да усвоји неопходне законе како би специјални суд прорадио почетком следеће године.

Зариф је такође истакао посвећеност Београда и Приштине у проналажењу несталих и устакао значај да заједнички наставе да раде на решавању тог проблема.

Шеф Унмика је напоменуо да је забринут због недовољне заштите српских историјских споменика и културних добара на Косову, оценивши да то наставља да подрива процес помирења на терену.

Бан: Кључан Вилијамсов извештај

И Бан Кимун је у најновијем извештају затражио од косовских власти и ЕУ да осигурају да специјални суд буде формиран најкасније почетком следеће године.

Генерални секретар УН је оценио да је Вилијамсонов извештај од 29. јула "од кључног значаја не само за поштовање основних принципа међународне правде, већ и за борбу против некажњивости и за то да починиоци сносе одговорност за своја дела".

Бан је, у извештају за период од 16. априла до 15. јула, поздравио формирање нове Владе Србије на челу са премијером Александром Вучићем и оценио да је она показала приврженост наставку дијалога с Приштином, уз посредовање ЕУ, као и пуној примени Бриселског споразума.

Генерални секретар УН је позвао две стране да што пре наставе састанке, после паузе због косовских избора и процеса формирања новог кабинета у Приштини.

Приштину је на седници представљао је министар спољних послова Енвер Хоџај.

Хоџај је оценио да су убиства тројице људи, међу којима и припадника српске жандармерије, пре два дана у близини административне границе, изоловани инциденти и да ће косовске власти радити на томе да се они више не понове.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи