Читај ми!

Србија поуздан партнер у међународним односима

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да Србија преузима председавање ОЕБС-у у деликатном и компликованом моменту за Европу. Истакао је да је учешће ОЕБС-а у решавању украјинске кризе додатна потврда релевантности те организације.

Дачић је на конференцији у Салцбургу посвећеној Првом светском рату рекао да се спорови, с обзиром на то да су стални у свету, морају решавати мирним путем, у складу с међународним правом, како предвиђа Повеља УН, преноси Бета.

Дачић је подвукао да би међународни фактори, у складу са својим утицајем на међународној сцени, требало да допринесу смиривању криза у Украјини, Ираку, на Блиском истоку, у Сирији, и да раде на налажењу одрживих и дугорочних решења.

"Искуство Западног Балкана током деведесетих година прошлог века говори да је конфликте могуће превазићи, о чему данас сведочи све боља сарадња земаља у региону", рекао је министар.

Понавља став да је Европска унија најбољи оквир за све земље региона, у којем ће најлакше остварити своје појединачне интересе.

"Процес европских интеграција је историјски подухват који захтева велике напоре и рационалност свих актера, а Србија је одлучна да у том процесу истраје", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије истакао је да је Косово за Србију најважније безбедносно питање и додао да је Србија посвећена дијалогу Београда и Приштине, али и спровођењу свих договора из Бриселског споразума.

"Србија је одлучна да и даље буде значајан фактор регионалне стабилности и поуздан партнер у међународним односима", рекао је Дачић.

Навео је да о томе сведочи њена сарадња са Европском унијом у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, активно учешће у програму Партнерство за мир, сарадња са УН и ОЕБС-ом, али и иницијативе у домену разоружања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи