Суд: ДПК предлаже председника скупштине

Уставни суд Косова објавио је текст одлуке о оцени уставности седнице скупштине на којој је изабран председник из редова опозиције.

Суд је саопштио да само најјача странка, у овом случају владајућа ДПК, може предложити председника парламента, преноси Бета.

Претходно је ДПК Хашима Тачија затражио да Уставни суд оцени уставност тока седнице Скупштине Косова од 17. јула на којој је за председника изабран Иса Мустафа из ДСК.

По одлуци Уставног суда Косова, само Демократска партија Косова - као највећа парламентарна група, има право да предложи кандидата за председника Скупштине.

Суд наводи да евентуални неизбор председника парламента паралише рад Скупштине, али не може бити разлог за одржавање ванредних парламентарних избора.

По образложењу одлуке, постизборне коалиције или парламентарне групе се могу формирати тек после конститутивне седнице Скупштине Косова, после избора председника и потпредседника Скупштине.

Констатујући да је избор Мустафе за председника Скупштине противуставан, суд је оценио да парламент постаје функционалан само након избора председника и потпредседника.

Суд је такође навео да посланици на конститутивној седници морају да гласају за избор председника, па макар били и уздржани.

"Суд констатује да ни у једној одредби Устава Косова не стоји да неизбор председника може да донесе до нових парламентарних избора", наводи се у одлуци Уставног суда.

Представници опозиције на Косову који желе да спрече да ДПК добије председника парламента и формира владу, најавили су да ће напустити Скупштину када се поново гласа о председнику - да поједини посланици не би дали подршку Тачијевој странци.

Они су навели и да би неуспех избора председника парламента водио ка новим ванредним посланичким изборима.

За сада није извесно да ли ДПК може да обезбеди 61 посланика за избор председника скупштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи