Расписани избори за националне савете

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички расписала је за 26. октобар изборе за чланове Националних савета националних мањина у Србији. РИК усвојио упутство за спровођење избора.

На изборима ће бити изабран 21 национални савет мањина, а услове за непосредне изборе задовољава 17 националних мањина, док ће електорским изборима бити изабрано четири националне мањине - пољска, македонска, црногорска и хрватска, рекла је Удовички у Влади Србије, преноси Бета.

Укупно три мањине неће изаћи на изборе - турска, руска и Горанци, који не желе да буду сматрани националном мањином.

Министарка је изразила задовољство јер ће на изборима учествовати и Роми и то на непосредним изборима, као и наду да ће бошњачка заједница превазићи међусобне разлике.

"Велико нам је задовољство и због тога смо до задњег часа померали закључивање бирачких спискова да је ромска национална мањина успела да задовољи услов да задовољи услов да има више од 40 одсто уписаних бирача у односу на број оних који су се изјаснили као Роми на последњем попису. У бирачки списак уписан је 59.051 Ром", рекла је Кори Удовички.

Подсетила је да мањине преко националних савета могу да остваре своје уставно право на културну самоуправу, које се односи на културу, информисање, употребу језика и образовање.

"Национални савети су уређени законом, како се бирају и који су њихови делокрузи, и ту постоји проблем јер је Уставни суд крајем прошле године одредио да тај закон има неких неуставних аспеката који су одмах стављени ван снаге, али ми ћемо морати да тај закон ставимо на сто после избора и решавамо отворена питања", рекла је Кори Удовички.

Истакла је да ће избори за националне савете протећи на уређенији начин и без ранијих недоречености, а спровешће их Републичка изборна комисија.

У међувремену, Републичка изборна комисија усвојила је Упутство за спровођење избора за чланове Савета, као и Роковник за вршење изборних радњи.

Према упутству, органи за спровођење избора су РИК и бирачки одбори, а за пружање техничке помоћи у организовању избора РИК образује радна тела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи