Курц: ЕУ непотпуна без Западног Балкана

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц истакао је да званични Беч сматра да конференција о Западном Балкану, која ће се наредне године одржати у том граду, има за циљ даље проширење ЕУ регион Балкана.

Без Западног Балкана европски мировни пројекат, као и ЕУ неће бити потпуни, оценио је Курц, преноси Танјуг.

"Западни Балкан је био и остаје тежиште спољне политике Аустрије. Због акутних криза у Украјини и на Блиском истоку сам веома захвалан немачкој канцеларки Ангели Меркел што је иницирала ову конференцију у Берлину", рекао је шеф аустријске дипломатије  Танјугу.

Шеф аустријске дипломатије ће заједно са аустријским канцеларом Вернером Фајманом и министром привреде Рајхолдом Митерленером, учествовати на скупу у главном граду Немачке.

Наредна конференција о Западном Балкану биће одржана следеће године у Бечу.

"Искуства 90-тих показују да запостављање региона Западног Балкана пре или касније има негативне последице. Економска и социјална ситуација у региону морају бити побољшане и ту пре свега помаже приближавање ЕУ, а о томе желимо да разговарамо на конференцији, као и о путевима будућности", рекао је аустријски министар.

Курц је најавио да Аустрија, која ће бити домаћин овог скупа идуће године, намерава у Бечу да настави пут приближавања западног Балкана ЕУ и пружи додатне импулсе том процесу.

"Надамо се посебно да ће до тада бити постигнут значајан напредак у приступним преговорима са Србијом, како би онда у Бечу могли да утврдимо даљу мапу пута. Аустрија намерава, такође, да даље јача цивилно друштво у Босни и Херцеговини. Ми ћемо до идуће конференције у Бечу интензивно радити на томе и разговарати и о перспективама будућности", закључио је аустријски министар.

Конференција се одржава 28. августа у Берлину под покровитељством немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи