Читај ми!

Занијер: Србија у доброј позицији за улогу посредника

Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер верује да ће Србија, као наредни председавајући те организације, бити у стању да одигра улогу поштеног посредника за решавање кризе у Украјини.

Србија има историјске везе са источним словенским земљама и односе са ЕУ који су успону, наглашава Занијер, преноси Танјуг.

"Србија је у доброј позицији да одигра улогу поштеног посредника у овим тешким условима раздора између Истока и Запада. То је овој организацији потребно - неутрално лидерство које држи отвореним све канале комуникације са свим странама", рекао је Занијер на једном од округлих столова Европског форума у Алпбаху у Западној Аустрији.

Како каже, Швајцарска је то савршено чинила, а Србија то може добро да настави.

"Она има добре односе с Москвом, односе у успону са Бриселом и традицију активног присуства у ОЕБС-у", истиче Занијер.

Вршилац дужности председника Сталног савета ОЕБС-а, стални представник Швајцарске у тој организацији Томас Гремингер додаје како је Србија све активинија у ОЕБС-у по питању кризе у Украјини, као и да је Швајцарска спремна да јој помогне у будућем председавању.

Гремингер наглашава и да је швајцварски председник Дидије Брукхалтер прошле недеље јасно рекао да је спреман да одигра активну улогу у подршци српском председавању ОЕБС-ом.

Директор Академије ОЕБС-а у Бишкеку мађарски експерт Пал Дунај напомиње да је за успех српског председавања важно да ни Русија ни ЕУ не притискају Србију да учини екгзистенцијални избор између Москве и Брисела.

Неутрална Швајцарска председава ОЕБС-ом у овој години, а Србија - званични кандидат за чланство у ЕУ - замениће је на том месту током 2015. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи