Читај ми!

Куда плови панонска лађа?

Поборници концентрационе Владе у Војводини чекају позив иницијатора те идеје и лидера СВМ-а Иштвана Пастора како би се утврдило да ли ће се реализовати. С друге стране, ДС одбија учешће у таквој власти и нада се договору са досадашњим коалиционим партнерима о евентуалној реконструкцији постојеће власти.

Да је Војводини потребна ефикаснија администрација слажу се представници више партија у покрајини. Сагласност, међутим, није потпуна када је реч о начину да се та ефикасност постигне.

Потпредседник напредњака Игор Мировић потврдио је да СНС има програм за Војводину. Реч је, каже о врло конкретним питањима, попут закона о финансирању и надлежностима. Са тим планом најпре ће упознати Савез војвођанских Мађара.

"Позвали смо све странке, па и демократску странку, зато што сматрамо, гледајући актуелно стање у Војводини, да је дошло време да се окупимо око минимума програма који може да у овом привременом року до нових избора учини неколико важних ствари које ће помоћи да Војводина изађе из политичке и економске кризе", навео је потпредседник СНС-а Игор Мировић гостујући у емисији Око на РТС-у.

Математика и однос снага у скупштини су јасни, верују демократе. Политичка криза не постоји, па самим тим ни разлог за заједничку владу са напредњацима.

"Управо смо ми уверени у могућност договора на страни где га и тражимо, а то су досадашњи коалициони партнери. Без обзира на мимоилажења у различитим политичким тренуцима када је нешто требало спровести", рекла је Александра Јерков из ДС-а.

Према њеним речима, оно што нико не може да оспори јесте да су те странке увек биле на истој страни и да су се увек бориле за исту ствар, што како додаје за оне странке које се сада налазе на другој страни, осим СВМ-а, није био случај.

Преговара се, очигледно на свим странама. Да ли им је ближа садашња власт допуњена Новом демократском странком, или нова концентрациона са напредњацима, Лига социјалдемократа, одлучиће искључиво на основу програма.

"Логика налаже да би се лакше договорили са традиционалним партнерима са којима смо 14 година делили неке вредности и системе, али не искључујем могућност да разговарамо и са другим посланичким групама, што је и до сада била пракса", рекао је Бранислав Богарошки из Лиге социјалдемократа Војводине.

Иако опозиција о промени власти говори још од избора, у последњих неколико месеци, и странке владајуће већине почеле су да преиспитују рад Покрајинске владе.

Идеју о концентрационој Влади, још пре неколико месеци, покренуо је председник Скупштине Војводине Иштван Пастор.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи