Читај ми!

Српске амбасаде без домаћина

Док већина светских дипломатских мрежа август користи за смањени темпо рада, српска дипломатија у јеку је решавања горућег проблема. Ових дана, на дужност ће ступити пет амбасадора, па ће бити попуњен бар део места која су месецима празна. Без првог човека, остају амбасаде у Берлину, Вашингтону, Пекингу.

Свака четврта кућа српске дипломатије широм света већ месецима је без свог домаћина. Међу 17 амбасадорских места, упражњена су и она у европским центрима попут Немачке и Швајцарске или суседне Хрватске.

Највишег представника немамо ни у светским силама попут Кине или Сједињених Држава, а ни у пријатељским Емиратима.

Празне су и столице у мисијама НАТО-а и Унеска. Нека ће места ипак ускоро бити попуњена.

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић рекао је да ових дана пет амбасадора који су апсолутно испунили све критеријуме се спрема да преузме дужности - то су Нигерија, Бразил, Швајцарска, мисија НАТО-а у Бриселу и центар Унеска у Паризу.

"Око свих кадровских решења, увек се воде разговори, има и различитих мишљења али то ни на који начин није сметња завршетку овог посла", навео је Одаловић.

Док чекају да се овај посао заврши, у амбасадама широм света послови се обављају колико год је то могуће - са смањеним могућностима комуникације, тимови раде без свог првог човека.

Некадашњи генерални секретар Министарства спољних послова Душан Лазић рекао је да они прате шта се догађа у тој земљи, преносе поруке с наше стране тој земљи и обрнуто тако да "де факто" то нема велике разлике што се суштинског унутрашњег рада тиче.

"Кад немате амбасадора у једној земљи, вама су многи канали исечени јер амбасадор може да дође и по вертикали и по хоризонтали најшире што је могуће", навео је Лазић.

До краја године, министарство ће имати задатак да именује још 23 амбасадора и конзула. Управо тај рок је као задатак зацртао и шеф дипломатије Ивица Дачић.

Крај године није случајно изабран као рок за попуну свих амбасадорских места. Србија тада преузима председавање ОЕБС-ом и биће неопходно да све дипломате буду на својим местима да би тај велики посао могао да буде одрађен пуним капацитетом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи