ДС: Објавити све уговоре са УАЕ

Демократска странка тражи од Владе да објави све "уговоре, протоколе, меморандуме и друге акте у целости", укључујући и уговоре које су склапале друге Владе, везано за пројекте сарадње са Уједињеним Арапским Емиратима. ДС такође тражи од СНС-а да уместо сатанизације опозиције објави тајне угоборе.

Од 29 помпезно најављених пројеката сарадње са Уједињеним Арапским Емиратима реализовано је само неколико, али и након годину дана детаљи тих уговора нису доступни јавности и чувају се као највећа државна тајна, саопштила је Демократска странка, тражећи да се сви уговори, протоколи, меморандуми и други акти објаве у целости.

Демократска странка тврди да нису јасни додатни рокови које председник Владе Србије Александар Вучић тражи, "јер ако има храбрости да у целости објави противуставне, а вероватно и штетне уговоре, за то је потребно само пет минута".

У саопштењу се као један од "тајних аранжмана" наводи предуговор са фирмом "Ал Дахра" о формирању заједничке компаније за управљање са 9.000 хектара земљишта, уз најаве да се ради о послу века и обећања о инвестирању 100 милиона евра.

"Тај посао је пропао и није инвестиран ниједан динар", навела је Демократска странка.

Додаје се да је тајним уговором са компанијом Ал Равафед из УАЕ основана заједничка фирма, односно продато је око 3.700 хектара и дато је право повлашћеног закупа, "на уштрб грађана Србије".

"Велики део земљишта ће бити изузет из закупа и дугорочно по повлашћеној цени дат странцима. Неколико стотина пољопривредника остаће без егзистенције. Странци ће плаћати закуп око 250 евра, док се на лицитацијама постижу значајно већи износи. Целокупна трансакција је 22 милиона евра, што је далеко испод тржишне цене. Обећана је нова инвестиција од 140 милиона евра", наводи се у саопштењу.

Демократка странка је затражила и да Вучић обелодани податке о реализацији најављених 400 милиона евра из развојног фонда Абу Дабија који су, по најавама, намењени изградњи система за наводњавање и повољно кредитирање пољопривредника, "јер и поред помпезних најава и макета, на терену и у буджету ништа се ново није десило".

По штурим и конфузним изјавама претпоставља се да само у сектору пољопривреде постоји више од 20 тајних аката.

Демократска странка инсистира свим правним и политичким средствима да се тајни аранжмани обелодане, укључујући и све уговоре које су склапале друге владе, наводи се у саопштењу, које преноси Фонет.

У наставку страначког "рата" саопштењима, Демократска странка је навела да Српска напредна странка, "уместо објављивања тајних уговора, још један дан посвећује сатанизацији опозиције по испробаном рецепту Слободана Милошевића".

Поново инсистирајући на "хитном објављивању свих тајних послова и уговора", ДС наводи да "прве анализе нацрта уговора са Етихадом показују да је Етихад за Вучићев 'посао века' дао кредит од 40 милиона долара док су обавезе Србије невероватних 700 милиона долара", преноси Танјуг.

"СНС нема капацитета ни да схвати да има апсолутну власт у Србији и да бесмислена питања треба да постави својим високим функционерима, а пре свега премијеру, министру полиције и министру правде. Све су то кадрови СНС, а управо због тога се испоставља да су послови века преваре века", саопштила је ДС одговарајући СНС-у.

СНС је претходно данас затражила од надлежних државних органа да хитно и без даљег одлагања одговоре на питање како је лидер ДС и председник војвођанске владе Бојан Пајтић опљачкао Војводину и ко спречава да се утврди његова кривична одговорност.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи