Читај ми!

НДС и ЛДП осуђују Стефановићеву изјаву о смртној казни

Опозициона Нова демократска странка (НДС) и ванпарламентарна Либерално демократска партија (ЛДП) осудиле су изјаву министра полиције Небоше Стефановића који је, како кажу, позвао на поновно увођење смртне казне.

"Овакав предлог министра Стефановића представља најгори вид популизма и неодоговрно побуђује најниже страсти у нашем друштву, у тренутку када је целокупна јавност у стању шока и беса", наводи се у саопштењу лидера НДС-a Бориса Тадића, преноси Бета.

Тадић захтева од Владе Србије да заустави дискусију о иницијативи за поновно увођење смртне казне јер они који је заговарају "очигледно не разумеју да нико нема право да стави државу у улогу убице".

Поводом убиства петнаестогодишње Тијане Јурић, министар Стефановић је зажалио што је Србија укинула смртну казну, а министар правде Никола Селаковић одговорио да је домаћа казнена политика довољно строга и да у Европи смртну казну има још само Белорусија.

Како каже бивши председник Србије Борис Тадић, смртна казна укинута је између осталог и због испуњавања услова за чланство у Савету Европе, а изјава министра да је Тијанино убиство "доказ да нисмо дорасли тековинама права ЕУ" говори да Влада Србије "доводи у питање европски карактер нашег друштва".

НДС се најснажније противи увођењу смртне казне и захтева од Владе да, уместо од стране министра предложене дискусије о поновном увођењу смртне казне, покрене дискусију о неодговорном понашању самог Стефановића, истиче се у саопштењу.

Чланица председништва ЛДП-a Јудита Поповић је подсетила да је смртна казна противуставна и да је Србија такође обавезана међународним конвенцијама које забрањују смртну казну, а то су Међународни пакт о грађанским и политичким правима и Европска конвенција о људским правима.

"Када министар унутрашњих послова злоупотреби тешку трагедију једне породице и оправдану згроженост јавности убиством једне девојчице да би промовисао архаични систем вредности, наведене конвенције као и сам Устав губе на значају јер високи државни званичник јавно оспорава ту политику", наводи се у саопштењу Поповићеве.

У ЛДП-у наводе да истраживања јавног мњења за период 2012-2013. године показују да од доласка Српске напредне странке на власт расте број заговорника смртне казне међу грађанима Србије.

"Драконске казне су ствар Душановог законика, али је то ствар историје и давно прошлог времена. Ова влада има историјску обавезу, као покајничка, а и шансу двотрећинске парламентарне већине, да напокон омогући Србији превазилажење средњег века", истичу у тој странци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи