Читај ми!

Објављивање уговора са Етихадом идуће недеље

Премијер Александар Вучић најавио је да ће следеће недеље бити објављен, "црно на бело", уговор о партнерству са авио-компанијом "Етихад" из Уједињених Арапских Емирата. Истиче да ће се директори јавних предузећа бирати на конкурсу. Србија би увођењем санкција Русији изгубила најмање милијарду евра, упозорио је премијер.

Вучић је рекао да ће бити објављени и остали уговори који су проглашени за тајне и изјавио да није сигуран да ће се сви томе обрадовати, преноси Фонет.

Поводом могуће објаве уговора са италијанским "Фијатом" о сувласништву у крагујевачкој фабрици "Фијат аутомобили Србија", Вучић је рекао да ће о томе са представницма "Фијата" још морати да разговара.

"Ја се не бих радовао објављивању тајних уговора да сам на месту оних који тобоже на томе инстистирају", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара када ће бити објављени "тајни уговори, након обиласка петље Обреновац–Уб и Лајковац–Љиг".

Њега то, рекао је, подсећа на причу о лопову који мисли да су сви други лопови, додајући да он ништа не крије, да је уговор са "Етихадом2 чист као сунце, јер "нико ту није стрпао паре у свој џеп нити је опљачкао земљу", те да ће бити показан "црно на бело".

Премијер је истакао да ће се након објављивања таквих уговора видети ко је земљу пљачкао, а ко ради поштено и додао да су и неки други уговори проблематични, између осталих, о продаји "Беопетрола" компанији "Лукоил" и неки други који се тичу изградње ауто-путева.

Вучић је најавио да ће 10. септембра отпутовати у Пекинг и да се нада да ће тамо бити потписано више значајних уговора између Србије и Кине.

"Разговарао сам са амбасадором Кине у Србији да за ову посету спремимо неколико важних уговора на основу којих би Србија, у инфраструктурном смислу, требало да буде још јача, моћнија и важнија", рекао је Вучић.

Премијер је поручио и да ће многи у Србији бити изненађени значајем уговора који ће бити потписани у Пекингу.

Избор директора на конкурсу 

Премијер Александар Вучић је рекао да нико није в. д. директора "Железница Србије" и да ће се директори јавних предузећа бирати на конкурсу, преноси Танјуг.

"Јавна предузећа теба да воде људи који могу да донесу резултат, а ко ће бити у стању да то уради, то ћемо видети. То што ће неко бити вршилац дужности – то траје кратко. Конкурс ће да буде расписан и од директора ће да буду тражени резултати", рекао је Вучић.

Милан Беко је данас саопштио да је одлучио да се стави на располагање премијеру и да преузме одговорност за "Железнице Србије".

Држава ради на решавању проблема предузећа у реструктурирању, подсетио је премијер и поновио да ће учинити све да радници сачувају посао, али тако да он буде профитабилан и перспективан.

"Радимо на томе сваки дан, са више компанија разговарамо о 'Железари', Петрохемијском комплексу, о приватизацији многих других компанија", рекао је Вучић и додао да ће следеће седмице разговарати са представницима највећих синдиката о проблемима тих предузећа.

Вучић је рекао да ће држава добро платити ономе ко буде обезбедио посао за раднике али, како је нагласио, не зато што ће на тај начин плаћати нечије инвестиције, већ посао за раднике и обезбеђивање тржишта за производ који ће бити направљен.

"То је нешто што је наша обавеза, јер је 5.000 радника само у 'Железари'. Ако ми кажете да то можемо ра решимо само тако што ћемо да кажемо некоме да их преузме, ја вам кажем да то није могуће", закључио је премијер.

Рекао је да ће сви напредњаци који буду запошљавали своје рођаке, партијске колеге и пријатеље у јавном сектору бити смењени, а да ће се то у најскорије време десити и директору Завода за здравствену заштиту радника "Железница Србије" Влади Батножићу, поручио је Вучић.

Батножић је претходних дана био тема написа у појединим медијима јер је запослио, како је сам рекао, педесетак својих пријатеља и партијских колега. 

Неувођење санкција Русији одговорна политика

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да би Србија увођењем санкција Русији изгубила најмање милијарду евра и да земља води одговорну политику.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да би увођењем санкција Русији "пропао посао" воћарима, повртарима, млекарима и да би Србија изгубила најмање милијарду евра.

"Да не говоримо о томе да бисмо, ако би нам повећали цену гаса, могли да затворимо 'бутигу'", рекао је Вучић.

Поновио је да сматра да то што нисмо увели санкције Русији значи одговорну политику према Србији, подсетивши да Србија поштује територијални интегритет Украјине.

Вучић је рекао да није његов посао да се бави појединачним случајевима, па ни Пајтићем, те да је уверен да ће полиција ефикасно и у складу са законом обављати свој посао.

Вучић је тако одговорио на питање новинара који су претходних дана писали о томе да је смењен и да је под истрагом функционер полиције Богдан Пушић јер је "наредио да се склоне одређени предмети који имају везе са лидером ДС-а и председником Извршног већа Војводине Бојаном Пајтићем".

Вучић о помоћи Обреновчанима

Премијер истиче да ће просечна појединачна помоћ коју ће грађани Обреновца добити за санацију кућа износити око 350.000 динара и да ће сви који су остали без крова над главом добити куће.

"Наравно да то није довољно да покрије све њихове трошкове, али је значајна помоћ", рекао је Вучић.

Постоје проблеми у брзини издавања решења за исплату штете, али то није проблем Владе него локалних самоуправа, навео је премијер уз напомену да ће тај проблем бити решен, те да ће се Влада потрудити да помогне грађанима и у набавци беле технике и намештаја, као и да ће пољопривредници добити посебну помоћ.

На опаску да су грађани Обреновца тражили да их посети, Вучић је подсетио да је безброј пута био у Обреновцу, али да ће отићи поново, док је за житеље Крупња саопштио добру вест – да очекује да ће ускоро турски инвеститор преузети фирму "Крупањка" и запослити око 300 радника.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи