Читај ми!

Беко: На располагању сам премијеру

Бизнисмен Милан Беко одлучио је да се стави на располагање премијеру Александру Вучићу и да преузме одговорност за "Железнице Србије", иако му, како је рекао, премијер није пријатељ.

"На располагању сам Вучићу поводом ангажмана у 'Желеницама Србије' и то је сада његова одлука", рекао је Беко на конференцији за новинаре, преноси Танјуг.

Одлуку је, каже, донео јер није могао да остане неми посматрач тоталног урушавања српске економије.

"Српска економија је мртва, само што још није сахрањена", навео је Беко прецизирајући да му је Вучић конкретно питање о руковођењу "Железницом" поставио на састанку са осталим привредницима.

Ту понуду је, каже Беко, прихватио и од тада се са премијером чуо само једанпут. "Рекао сам да нећу да статирам и прихватио сам да радим под његовим условима", навео је Беко истакавши да није у пријатељским односима "ни са премијером Вучићем, ни са председником Томиславом Николићем".

Да смо пријатељи, сигурно је да би ми била понуђена нека мање одговорна позиција, у неком управном или надзорном одбору, а као пример, Беко је навео НИС.

Беко је подсетио да с,у осим њега, још неке његове колеге привредници исказали заинтересованост да се укључе у рад предузећа која имају тешкоће, али само кроз чланство у надзорним одборима.

"На то им је премијер одговорио да му треба неко ко ће све време бити посвећен руковођењу тим компанија, односно неко ко је спреман да ради као у руднику", испричао је Беко.

Беко верује да му се премијер са конкретном понудом обратио с обзиром на то да је имао искуство у Влади и привреди, те да је, како каже, спреман да реши проблем који имају "Железнице Србије".

"Рекао сам 'да' зато што не могу да будем неми посматрач пропасти српске привреде", рекао је Беко.

Беко спреман на договор о "Луци Београд"

Милан Беко је рекао и да је спреман на "разуман договор" са државом у спору око "Луке Београд".

Беко је истакао да би у разговору са представницима власти требало да се утврди власништво над земљиштем које користи "Лука".

Објаснио је да је Закон о конверзији земљишта донет (у време власти Бориса Тадића) "као искључиво реваншистичко политичко решење" због "Луке Београд", коју је он приватизовао 2005. године.

"То не кажем само ја. То кажу сви стручњаци који се тим баве. То је у Пословном клубу 'Привредник' рекао и сам господин (Александар) Вучић. Обраћајући се скупу рекао је: Колико сам ја чуо, то је донето само због 'Луке Београд'", нагласио је Беко.

Према његовим речима, конверизја земљишта је лоше решење и срушила је грађевинску индустрију Србије и упропастила заинтересованост инвеститора да улажу у изградњу пословног и стамбеног простора.

Продаја акција "Луке Београд" једна је од 24 спорне приватизације у Србији, које је испитивала Управа криминалистичке полиције. Због утврђених злоупотреба тренутно се у Специјалном суду води поступак против бившег министра привреде Предрага Бубала и одговорних лица у Агенцији за приватизацију у време кад је "Лука" приватизована.

"Вучић обновио старе афере"

Беко каже да је Вучић обновио старе афере у вези са "Луком Београд" и да се "у Вучићево време високо котирао на кладионици за хапшење", и био је, како каже, одмах иза бизнисмена Мирослава Мишковића.

Више пута понављајући да између њега и премијера нема пријатељства, Беко је инсистирао на томе да би, уколико би он руководио "Железницама", то било зато што има добру пословну биографију, а не због пријатељства са државним врхом.

"Када је дошла Вучићева администрација, подгрејане су старе афере и ухапшен је Горан Мрђа, један од мојих најстаријих сарадника", рекао је Беко који не сматра да је Мрђа крив.

Подсетио је да је Верица Бараћ из Савета за борбу против корупције поднела кривичну пријаву против њега и 17 других особа због приватизације "Луке Београд" пре осам година, а затим је Европска унија покренула питање 24 спорне приватизације.

Беко тврди да је, како је рекао, Вучићев пројекат "Београд на води", копија његовог пројекта "град на води", те да не може да изгуби из вида то да му је неко преузео његов најкапиталнији пројекат на коме је радио неколико година.

О власништву у "Вечерњим новостима"

Беко каже да још није јасно ко је власник фирми које су кредитирале његове фирме за куповину компаније "Новости" са скоро 20 милиона евра.

"За власништво 'Новости' се зна. Власник смо држава и ја, моја предузећа, с тим што држава управља, јер има 75 одсто управљачких права. Али оно што је потпуно непознато је ко је данас власник фирми које су кредитирале моје фирме, са безмало 20 милиона евра за куповину 'Новости', што је тада урадио немачки Вац", рекао је Беко.

Истиче да је у време власти Бориса Тадића направљен аранжман да Тадић преузме медијску контролу у Србији тако што је препаковао власништво "Новости" и "Политике", на тај начин што су потраживања ВАЦ-а од тих предузећа продата непознатом предузећу које је власник потраживања.

Каже да му то предузеће ни до данас није рекламирало повраћај кредита од 20 милиона евра, иако је тај кредит одавно истекао.

"Ако је у 'Новостима' испитано преко 120 људи и ја треба да дам изјаву. Како то да не може да се утврди ко је купио 'Новости", запитао је Беко.

Додао да се у јавности сумња да је то учинио бизнисмен Мирослав Богићевић. "Мени личи да јесте, али није само он, како ми изгледа", рекао је Беко.

Каже да се никада није мешао у уређивачку политику "Вечерњих новости" и да се у тим дневним новинама никада ниједан текст није бавио његовим непријатељима, нити афирмисао његове интересе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи