Квалитетни људи за дипломатску службу

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић изјавио је за РТС да се интензивно ради на томе да се што је могуће више квалитетних људи припреми за дипломатску службу. Имена амбасадора тек када добију агремане, најавио је Одаловић.

Вељко Одаловић је рекао да је веома важно да Србија у државама у којима има дипломатско-конзуларна представнишва, има и амбасадоре.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Одаловић је указао на праксу да, док се дефинитивно не добију агремани, не излази у јавност са именима амбасадора.

Генерални секретар Министарства спољних послова подсетио је да Србија у неким важним државама није имала амбасадоре, а да у неким земљама ових месеци или до краја године истиче мандат, који је четири године за амбасадоре.

На питање новинара када ће се коначно знати имена постављених амбасадора, Одаловић је одговорио да то зависи од држава за које су планирани амбасадори, када буду од њих добијени агремани.

"У наредних пар месеци, добар део ових послова ћемо окончати", најавио је Одаловић и додао да је "на нама из министарства да прву фазу прођемо, да заједно са владом, односно председником државе, предложимо квалитетне људе".

Рекао је да су у питању важне земље као што су Кина, САД, Азербејџан и главни град Хрватске Загреб.

"Радићемо у министарству да се максимална професионализација обезбеди, да подигнемо то на много виши ниво од оног који смо затекли јер нас чекају многи изазови", најавио је Одаловић.

Одаловић је додао да су активности усмерене и ка припреми за председавање ОЕБС-у и да је циљ да Србија буде представљена на најбољи могући начин.  

Рудница, први резултати до краја недеље

Поводом наставка претраживања треће локације за коју постоји сумња да су на њој закопана тела косовских Албанаца, у каменолому Рудница, недалеко од Рашке, Одаловић је рекао да се први резултати очекују до краја недеље.

Одаловић је рекао да су на једној локацији пронађени посмртни остаци најмање 45 тела, да је то сада у фази идентификације путем ДНК и да то ради међународна комисија за нестала лица са седиштем у Сарајеву, којој је лабораторија у Тузли.

"Очекујемо да ћемо до краја недеље добити прве резултате, мада смо добили прва два идентитета", истакао је Одаловић.

Одаловић је рекао да се ради на припремама за примопредају, да је циљ да породице не трпе, да ће у наредних десетак дана бити окончана претрага локација и да је "шест недеља рок у којем ће и међународна комисија доставити нама прве извештаје".

Истраживања у каменолуму Рудуница први пут су почела 2007. године, настављена су 2010. 2011. и 2013. године, а сведоци тврде да се на том месту налази масовна гробница са 350 тела косовских Албанаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи