Читај ми!

Дачић о председавању ОЕБС-у

Први потпредседник и министар иностраних послова Ивица Дачић истакао је у Бечу да Србија, током председавања ОЕБС-у, идуће године жели да своје искуство искористи у циљу пружања доприноса стабилности и мира. Искуства прошлости показују да одржива решења могу бити постигнута само кроз дијалог, рекао је Дачић.

Дачић је, представљајући приоритете српског председавања ОЕБС-у, на седници Сталног савета ове организације У Бечу, рекао да су се Швајцарска и Србија, пре две и по године одлучиле на јединствени корак, консекутивно председавање, преноси Танјуг.

Такав корак омогућава, како је истакао, заједнички одговор на изазове у корист организације.

Дачић је напоменуо да ће посебна пажња бити посвећена западном Балкану, региону, који је, како је констатовао, у прошлости био суочен са многим проблемима и патњама, додајући да је данас ситуација значајно промењена.

Потребно је даље улагати напоре како би се додатно поспешила стабилности, рекао је Дачић, најавивши да ће посебна пажња бити посвећена мерама помирења, као дела постконфликнте консолидације.

Дачић је подвукао да су данас Србија и остале земље региона опредељене за убрзање евроинтеграцијског процеса и регионалну сарадњу.

Осврнувши се на улогу ОЕБС-а, он је посебно похвалио ангажовање мисије ове организације на Косову.

Истакао је да ће Србија, током председавања, сарађивати са изаслаником председавајућег за Западни Балкан Жераром Студманом, те најавио да намерава да настави активности инициране током председавања Швајцарске.

С тим у вези је поменуо конференцију на високом нивоу који Швајцарска, као председавајућа ОЕБС-а организује током ове године, заједно са Процесом сарадње (РЦЦ) о илегалној миграцији и најавио да ће се радити на томе да се одржи наставак идуће године.

Имајући у виду побољшање стање у региону уверени смо да има више могућности за хоризонталну сарадњу мисија ОЕБС на терену, навео је Дачић рекавши да има намеру да као будући председавајући обиђе све мисије ОЕБС на терену, укључујући ону на Косову.

Актуелна криза у Украјини, према његовим речима, може имати утицаја на замрзнуте конфликте, те му је намера да уложи додатне напоре како би се одржале редовне седнице већ постојећих формата дијалога током председавања Србије.

Истовремено је поручио да је одговорност на странама у конфликту, и да је уверен, поучен из искуства нашег региона, да конкретни, иако мали, кораци могу повећати поверење међу странама.

Искуство западног Балкана показује да конкретна и одржива решења могу да се постигну само кроз дијалог и конкретне политичке мере.

С тим у вези је истакао да ће Србија посветити већу пажњу области медијације ОЕБС-а.

Дачић је рекао да је током ове године организација суочена са једном од највећих криза у својој историји, која је показала значај ОЕБС-а.

Сматра да је одлука о успостављању посебне мисије за надгледање стања у Украјини допринела деескалацији, и да и поред инцидената узимања као таоце припадника мисија, присуство особља ОЕБС-а на терену, у овом тренутку има веома важну улогу.

Дачић је истакао да Србија подржава рад мисије и да је за продужење мандата без одлагања, као и да је за што скорије усвајање одлуке о распоређивању посматрача ОЕБС-а, у складу са Декларацијом из Берлина од 2. јула.

Србија, према његовим речима, подржава све активности предузете ради постизања трајног прекида непријатељства, без чега би било веома тешко успоставити инклузивни национални дијалог.

Такође се осврнуо и на значајне јубилеје идуће године, подсетивши да се обележава четири деценије од Хелсиншке повеље, која је, како је подвукао, после Повеље УН, можда најзначајнији документ у модерној историји.

Истовремено је рекао да се нада да ће годишњица бити искоришћена за реформисање ОЕБС -а кроз процес "Хелсинки плус 40".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи