Читај ми!

Скрининг о спољној политици

У Бриселу је почео скрининг о поглављу 31 процеса приступању Европској унији, које се односи на спољну политику, одбрану и безбедност.

Приближавањем чланству у Европској унији Србија ће морати да, у што већој мери, спољну политику усклађује са заједничком спољном и безбедносном политиком Уније.

То је током снимања стања у поглављу 31, у Бриселу, изјавила министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Према оцени Европске комисије, ниво усклађености спољне политике Србије и Уније у прошлој години био је 88 одсто, док је ове године опао на 57 одсто, што је пре свега последица украјинске кризе.

"Ни заједничка спољна политика ЕУ није увек конзистентна и усклађена иако томе тежи. То је резултат чињенице да 28 држава чланица ипак задржава могућност шире спољне и безбедносне политике", рекла је Јоксимовићева.

Порука јесте да ћемо како будемо одмицали на путу проширења, каже министарка, морати да усклађујемо нашу спољну политику са заједничком спољном политиком ЕУ.

Делегацију Србије у Бриселу чине министарка Јоксимовић, помоћник министра иностраних послова Миомир Удовички и шефица тима за преговоре о придруживању Тања Мишчевић.

Циљ скрининга је да се пре отварања првих преговарачких поглавља добије детаљна слика усклађености прописа земље кандидата са правилима ЕУ, а Комисија након тога саставља извештај који прослеђује Европском савету.

До сада, Србија је комплетирала скрининг за 12 од укупно 35 поглавља, док је процес за двадесет једно поглавље у току.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи