Читај ми!

Скупштина о Закону о раду

Посланици Скупштине Србије завршили су обједињену начелну расправу о изменама Закона о раду и пензијском и инвалидском осигурању. Скупштина сутра разматра закон о отклањању последица поплава и владин Извештај о поплавама.

20.30 - Завршена расправа о изменама закона о раду и пензијском и инвалидском осигурању, а седницу ће наставити сутра разматрањем предложеног закона о отклањању последица поплава.

17.20 - Министар полиције Небојша Стефановић позвао посланике да "размисле добро" и дају подршку изменама Закона о раду.

13.30 - Посланици опозиције оштро су критиковали измене и допуне Закона о раду, истакавши да је он катастрофалан, да неће повећати запосленост нити омогућити нове инвестиције.

11.30 - Већином одредаба Закона о раду боље се штите права запослених и успоставља се неопходна равнотежа између света рада и капитала, рекао министар рада Александар Вулин, образлажући у парламенту тај законски предлог.

10.06 - Седница парламента почела постављањем посланичких питања

Министар рада Александар Вулин рекао је да Влада Србије није предложила измене Закона о раду које би биле на штету запослених, јер већина одредаба доноси њихову бољу заштиту, и додао да се закон не усваја како би се отпуштали радници, већ да би се успоставила неопходна равнотежа између света рада и света капитала.

Образлажући нова законска решења пред посланицима, Вулин је истакао да је Влада све радила са идејом да се дође до компромиса.

"Сматрамо да ће се побољшати услови пословања и отварања нових радних места и пребацивања рада из црне у формалну зону", истакао је министар рада.

Према његовим речима, предлог закона је већим делом усклађен између социјалних партнера, синдиката и послодаваца, а у оним одредбама које су синдикати одбили, Влада Србије је увела оптимална решења.

"Нисмо пристали на захтеве послодаваца о укидању минулог рада и проширеног дејства колективног уговора", рекао је Вулин.

Вулин је истакао да се изменама закона стварају услови за побољшање услова пословања, подизање конкурентности привреде, а неке непрецизне одребе закона који је донет 2005. године боље су дефинисане, како би се спречио рад на црно.

Закон се усклађује и са директивама Европске уније и Савета Европе, рекао је Вулин и посланицима прочитао неке од новина у закону.

Министар је навео да се уводи накнада од 0,4 одсто за минули рад само код последњег послодавца, уговор за рад на одређено време сада може да траје 24 месеца, а у одређеним случајевима и дуже, а посебним одредбама је ојачана заштита материнства и особа са инвалидитетом.

Према његовим речима, послодавац ће убудуће за отпремнине давати две просечне зараде уместо три, а отпремнина ће се плаћати само за рад код последњег послодавца, што ће поспешити запошљавање старијих радника.

Додао је да ће запослени у извршном, а не више судском поступку, моћи да добију своју зараду коју послодавац није исплаћивао.

Плаћени одмор после 30 дана рада

Вулин је рекао да радници имају плаћен годишњи одмор већ после 30 дана рада, уместо шест месеци како је било до сада, али и пет дана плаћеног одсуства.

Говорећи о минималној заради, Вулин је рекао да се она обрачунава на основу минималне цене рада и времена проведеног на раду, а та зарада садржи порез и доприносе који се плаћају за рад.

Уводи се обавеза послодавца да самостално или у сарадњи са синдикатима утврди разлоге за доношење одлуке о увођењу минималне зараде, али и обавеза послодавца да по истеку рока од шест месеци обавести репрезентативни синдикат о разлозима наставка исплаћивања минималне плате.

Вулин је закључио да је постојећи закон показао мноштво недостатака и непрецизности и да је најважнији циљ доношења измена да се повећа запошљавање.

Образлажући Закон о пензијском и инвалидском осигурању, Вулин је рекао да се посегло за успоравањем одласка у пензију, што ће бити урађено постепено, јер се жене и мушкарци изједначавају тек 2032. године.

У Србији имамо 1.700.000 пензионера, а према правилима требало би да буду три запослена на једног пензионера, што значи да би нам било потребно 5.100.000 запослених, што није могуће у земљи од седам милиона становника, нагласио је Вулин.

Предложеним изменама услова за стицање права на старосну пензију за жене, та старосна граница ће се подићи са 60 на 65 година, тако што ће се поступно подићи од 2015. до 2020. године, за шест месеци на годишњем нивоу, односно од 2021. године до 2032. године, за два месеца на годишњем нивоу.

Успорен одлазак у пензију донеће уштеде, нагласио је Вулин и додао да је прошле године 53 одсто мушкараца отишло у превремену пензију.

Уводи се утврђивање трајног умањења износа превремене старосне пензије за 0,34 одсто за сваки месец ранијег одласка у пензију пре навршења опште старосне границе, што на годишњем нивоу износи 4,08 одсто.

Према његовим речима, знатне уштеде донеће и ограничен институт бенефицираног радног стажа.

Реплицирајући посланицима демократа, који су оштро критиковали закон, Вулин је рекао да су у последњих 12 година успели да направе капитал "или пљачкама или да га распрше".

"Кажете ми смо смењивали министра пољопривреде, јесте, смењивали смо их кад не раде добро, али ваши су у затвору, ваши министри пољопривреде су у затвору", обратио се Вулин опозицији.

"Ви који сте намакли омчу на врат наше државе, сада је затежете тако што позивате на украјински сценарио, на нестабилност, на разбијене главе, на разбијене излоге у Србији, зато што желимо ту омчу да олакшамо", рекао је шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић.

У поподневни сатима, расправи о изменама Закона о раду прикључио се и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић који је позвао посланике да размисле добро и дају подршку изменама Закона о раду.

"Молим све народне посланике да добро размисле и дају подршку овом закону јер он треба да омогући да неки људи поново почну да раде, иду ујутру на посао, и да у Србију дођу инвеститори. Свако ко казе другачије није искрен", рекао је Стефановић.

Посланик опозиционе Нове демократске странке Јанко Веселиновић изразио је чуђење што министар полиције брани закон о раду, на шта је министар Вулин одговорио да то није спорно, јер је Стефановић члан Владе, а Влада је предлагач закона.

Председник ПУПС-а Милан Кркобабић каже да је држава изнад свега, те је пензионерима Србије најбитније да им је гарантовано да су пензије, иако мале, редовне и сигурне.

Дубравка Филиповски из Нове Србије објашњава да члан 89 поред трудница препознаје и запослене жене, које доје дете, као категорије којима је потребна додатна заштита. "По новом закону, послодавац је дужан да и њима обезбеди плаћено одсуство", каже Филиповски.

Опозиција: Закон уводи принцип јефтине радне снаге

Посланици опозиције оценили су да је Закон о раду "катастрофалан", истакавши да неће повећати запосленост и омогућити нове инвестиције. Опозиција ће предложити готово 200 амандмана.

Шеф посланичког клуба Демократске странке Борислав Стефановић истакао је да није прихваћен ниједан од кључних захтева синдиката, па зато моли министра Вулина да каже или напише какав ће конкретан резултат на плану новог запошљавања донети закон, колико ће на крају године бити запослених, колико ће младих добити посао.

"Уводе неке мере које су апсолутно у корист тајкуна, послодаваца који запошљавају више од две, три хиљаде људи. Апсолутно ни на који начин не јачају права радника", оцењује Стефановић.

Стефановић сматра да се предложеним мерама јача, како је истакао, један одсто људи у Србији који ће са радницима моћи да поступају "како год хоће".

"Законом се уводи принцип јефтине радне снаге, односно њим ће српски радник који је поштен и вредан, постати као радник на Блиском истоку који производи патике а не може да их купи", додао је Стефановић.

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак рекао је да би измене закона требало да смање буџетски дефицит запошљавањем и привлачењем страних инвестиција, како то предлагач тврди, што је значајно, јер је економија Србије "у слободном паду и то 300 километара на сат".

"Ипак, овај закон не успоставља нов радно-правни статус послодавца и запосленог, али то није ни могуће јер немемо рашчишћене односе у самој основи система земље и у привредном систему", сматра Чанак.

ЛСВ ће помоћи да закон, који није, како је Чанак оценио, нимало системски и врло је ограниченог домета, учини бољним улагањем амандмана.

Посланица Савета војвођанских Мађара Елира Ковач оценила је да предложене измене Закона о раду нису тако драстичне као што се спекулисало и да је предлог избалансиран.

Према речима председника СДА Санџака Сулејмана Угљанина, изменама Закона о раду даје се правни оквир за отпуштање трудница, породиља... и закон се мора ускладити са Уставом и осталим законима који третирају сличну област.

Новинарима у Скупштини Србије посланик Нове демократске странке Марко Ђуришић рекао је да измене Закона о раду у овом облику не штите права на рад и неће довести до повећања инвестиција.

Ђуришић је замерио и што, како је рекао, није било јавне расправе, није постигнут договор на социјално-економском савету, радници су незадовољни, а синдикалаци протестују.

"Ми смо поднели више од 20 амандмана и на крају ћемо се у односу на то како се већина буде понела - определити за подршку или не овом закону", истакао је Ђуришић.

Уочи саме расправе, парламент је констатовао оставку Лазара Крстића на функцију министра финансија, али и оставку посланика СПС-а Петра Шкундрића.

О санирању последица поплава

Када је реч о Закону о отклањању последица поплава у Србији, то јест лекс специјалису, њиме се уређује отклањање последица поплава, односно активирања клизишта на подручју погођеном мајским поплавама.

На ванредном заседању, пред посланицима је и владин Извештај о поплавама и мерама које су предузете ради спасавања становништва и одбране угрожених места од поплава. 

Закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику, а престаје да важи по истеку једне године.

Сходно Пословнику о раду, председница парламента Маја Гојковић ту седницу је заказала на захтев Владе Србије, пошто је парламент у ванредном заседању.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи