Читај ми!

Одаловић: Ускоро Управа за сарадњу са дијаспором

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић рекао је да се ускоро очекује формирање Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, чим буде донета одлука о изменама Правилника о систематизацији.

Одаловић је на скупштинском Одбору за дијаспору и Србе у региону рекао да има обећање да ће током ове седмице та одлука бити донета, што ће створити услове да да се заврши административни посао и формира управа, а чланови одбора истакли да је неопходно да се то учини што пре с обзиром на ситуацију која је настала после поплава у Србији, преноси Танјуг.

Чланови одбора позвали су Министарство спољних послова и Владу да се што пре, у складу са Законом о министарствима, формира та управа и обезбеди пун правни оквир за сарадњу са Србима у дијаспори и региону.

Председник Одбора Јанко Веселиновић указао је да се одуговлачењем са формирањем управе шаље лоша порука дијаспори, јер сада не постоји ниједно државно тело које се бави њима.

Одбор је донео закључак и да је неопходно отворити конзулате у земљама бивше Југославије, о чему ће се расправљати на првој наредној седници, и апеловао на Министарство и Владу да се формира Канцеларија за сарадњу са дијаспором у Дрвару.

По формирању актуелне владе, Министарство спољних послова преузело је надлежности Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, која је укинута.

Закон о министарствима предвиђа формирање те управе, као органа управе у саставу Министарства спољних послова.

Управа обавља послове државне управе и стручне послове који се односе на праћење положаја држављана Србије који живе изван земље, подршку процесу побољшања услова за остваривање бирачког права држављана Србије који живе у иностранству и помоћ у очувању и развоју духовне, националне и културне самобитности српског народа изван Србије.

Такође, обавља послове који се односе на побољшање веза исељеника, држављана Србије који живе у иностранству и њихових организација с матицом и њихово информисање о политици Републике Србије, помоћ у процесу укључивања исељеника, лица српског порекла, лица пореклом из Србије и држављана Србије који живе у иностранству у политички, економски и културни живот и њихов повратак у земљу.

Управа преузима од Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону запослене и постављена лица, као и права, обавезе, предмете, опрему, средства за рад и архиву за обављање послова утврђених законом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи