Читај ми!

Вучић: Нема доказа о цензури

Премијер Србије Александар Вучић каже да, када је реч о извињењу које је затражио од ОЕБС-а, за њега је важно да се установило да је говорио истину, да је био у праву и да представници ОЕБС-а немају ниједан једини доказ за примере цензуре које су навели.

Вучић је истакао да је у разговору са представницима ОЕБС-а шест пута поставио питање у вези са сајтовима Друга страна и Телепромптер, као и са блогом Блица и навео да није добио никакав одговор, али је рекао да је Блиц био коректан и да су им и сами рекли да то нема везе са цензуром.

Нагласио је да су се у разговору усагласили да цензуре не сме бити и да ће држава Србија предузети све мере када је рецимо у питању сајт Пешчаника који је ових дана био нападнут.

Како је рекао, саговорницима у ОЕБС-у је поручио да ће држава све такве случајеве да испита и обелодани ко, како и засто стоји иза њих.

"Једва чекам да се сретнем са госпођом (Дуњом) Мијатовић, то ће бити један веома веома срдачан састанак, било да буде у Бечу, Београду или на неком другом месту. Мислим да је она једна пристојна жена која не жели ништа лоше Србији", додао је Вучић.

На крају, Вучић је запитао и како је то уопште држава Србија могла да нападне сајтове Телепромтера и како је скинула блог са Блицовог сајта и додао да је то питао и њих и да је одговор био "туц-муц".

Вучић је рекао да је одговор био сличан ономе што је рекао и повереник Родољуб Шабић - о томе да је било притисака, али да не могу да се изнесу.

"Е, такви су одговори. Поносан сам на чињеницу што Србији нису могли да покажу и докажу", рекао је Вучић.

Говорећи о нападима на сајт Пешчаника, Вучић је рекао да је сајт био нападнут са две приватне адресе и да држава не стоји иза тога.

Истакао је да има податке о нападачима, али да их неће износити док се не заврши истрага нкоју спроводи Одељење за високотехнолошки криминал Министарства унутрашњих послова.

На питање о тврдњама објављеним на сајту Пешчаника да је докторат министра унутрашњих посова Небојше Стефановића плагијат, Вучић је одговорио да не верује у истинитост тих тврдњи.

"Глупље образложење нисам у животу прочитао", изјавио је Вучић поводом тврдњи о плагијату.

Премијер је рекао да је тај напад, ако је већ неко желео да нападне Стефановића, могао да буде и много паметнији, али, истакао је, изгледа да је данас популарно нападати на овај начин.

А на питање да ли ће Стефановић поднети оставку ако се утврди да је његова дисертација ипак плагијат, Вучић је рекао: "Небојша ће у том случају сигурно знати шта треба да уради".

Према Вучићевим речима, обавеза државе је да обезбеди услове за рад и свих невладиних организација цивилног друштва и да ће то важити и за повереника за информације Родољуба Шабића и заштитника грађана Сашу Јанковића, као и на пример, за Агенцију за борбу против корупције, иако, како је рекао, одатле није било притужби до сада.

Учешће међународних организација у процени штете

Премијер је рекао да ће међународне организације попут Европске уније, Уједињених нација и Европске банке за обнову и развој, учествовати у процени штете које су поплаве изазвале у Србији како би се избегле малверзације са средствима за обнову.

"Укључићемо те међународне организације у процену штете како бисмо пред свим нашим грађанима били потпуно чисти. Већ данас смо кренули са поправком путева у западној и централној Србији где почиње берба малина. Досадашње поправке инфраструктурних објеката финансиране су из локалних или републичког буџета а не из донација", рекао је Вучић.

Председник Владе је оценио да је индиректна штета коју су поплаве изазвале, највећа и додао да ће Влада инсистирати на транспарентном трошењу средстава за обнову како би сви знали "где се и како паре троше".

"Нико неће узети један динар од средстава намењених обнови земље. Помагаће нам светске организације у контроли трошења пара. Људска несрећа не сме ником да буде мотив за стицање пара", казао је Вучић.

Вучић је најавио и да се тренутно ради на припреми субвенција за појединце и предузећа која су претрпела штету током недавних поплава.

Коментаришући актуелно стање у Ратном ваздухопловству Србије, Вучић је казао да је ситуација веома тешка у свим сегментима тог рода војске.

"Ситуација је у сваком погледу тешка и у ловачкој, транспортној и хеликоптерској авијацији. У наредне две године покушаћемо да решимо та питања а радићемо и на јачању капацитета хуманитарног центра у на нишком аеородрому", поручио је Вучић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи