Читај ми!

Ко ће наследити Ештонову и Филеа

После избора за Eвропски парламент, заказаних за 25. мај, биће изабрана и нова Европска комисија, која би у новембру требало да преузме дужност. За Србију је посебно важно ко су могући наследници Штефана Филеа и Кетрин Ештон и којим темпом се наставља пријем нових чланова.

Стручњаци верују да ће и у новој комисији бити задржано место комесара за проширење, иако пријем нових чланица неће бити високо на листи приоритета Европске комисије.

Иако се већ спекулише да су могући наследници Ештонове шведски министар спољних послова Карл Билт, словачки министар Мирослав Лајчак и пољски министар Радослав Сикорски, стручњаци кажу да је то у овом тренутку немогуће предвидети, јер се још не зна ни ко ће бити председник ЕК.

Оно што је извесно је да место комесара за проширење неће бити лака ни привлачна позиција.

"Постоји много скептицизма према проширењу код влада ЕУ и грађана, а неке земље су изгубиле поверење у Европску комисију јер сматрају да некритички подржава проширење", објашњава Александра Штиглмајер из Европске иницијативе за стабилност.

Неће, каже, бити неких великих догађаја у новом мандату. Биће тежак и прилично досадан ресор, каже Штиглмајерова.

Пре десетак година Директорат за проширење био је у главној згради Комисије. Онда се временом преместио у суседну зграду, а прошле године преселио се у сасвим други део кварта, далеко од центра ЕУ институција.

Многи у томе виде симболику опадања значаја и интереса за проширење. Ипак, аналитичари верују да ће ова политика бити настављена у сличном формату

"Верујем да место комесара за проширење неће бити укинуто. Нови комесар треба да буде неко ко заиста верује у процес, ко ће се радо прихватити изазова да проширење поново учини важним и успешним ресором", каже Штиглмајерова.

И бивши директор Пјер Мирел за Западни Балкан у ЕК очекује да ће бити задржан комесар за проширење.

"Земље Балкана морају да убрзају реформе. То је можда лако рећи, али то је заиста главни предуслов за напредак и у следећем петогодишњем мандате Комисије", каже Мирел.

У Бриселу кажу да ће, ако ништа друго, посебан комесар за проширење бити задржан из практичних разлога: Европска комисија ће имати 28 чланова, и за сваког од њих треба пронаћи одговарајући посао.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи