Читај ми!

Давенпорт: Важна људска права и медији

Важна тачка преговора ЕУ и Србије биће поштовање људских и мањинских права, како националних мањина, тако и других, попут ЛГБТ популације, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт и подржао нове медијске закон.

Давенпорт сматра да је општа ситуација у медијима "веома незадовољавајућа" и да су неки феномени веома непријатни и неприхватљиви.

Шеф делегације ЕУ је, у интервјуу Фонету, подсетио да је Србија потписала све међународне споразуме и конвенције у области људских и мањинских права, али је рекао да њихова имплементација мора да буде у складу са међународним обавезама и стандардима.

Због тога "желимо да почнемо са овим прироритетом у преговорима", у оквиру поглавља 23, прецизирао је Давенпорт и оценио да је веома битно да стратегија за борбу против дискриминације буде спроводена акционим планом у овој области.

"Сада чекамо следећи нацрт овог плана", додао је Давенпорт и нагласио да ЕУ "веома подржава" медијску реформу, на основу пакета закона који је припремила претходна влада.

Навео је да су већ припремљени нацрти закона о јавном информисању и електронским медијима, док "још траје рад" на закону о јавним сервисима, истичући да охрабрује што је премијер Александар Вучић у експозеу поменуо пакет ових закона, чије је усвајање означио као приоритет за ову владу.

"Наравно да је усвајање нових закона веома битно, али треба да дође и до њихове имплементације", напоменуо је Давенпорт, који сматра да је у томе важна улога парламента, али и цивилног друштва.

"Мислим да су сви свесни да је општа ситуација медија у Србији још увек врло незадовољавајућа и због тога су ти нови закони веома битни", образложио је Давенпорт и указао да још постоје "феномени који су веома непријатни, чак и неприхватљиви".

"На пример, чињеница да подаци из званичних истрага цуре у јавност кроз неколико медија није прихватљива, не иде у корист права грађана и не иде у корист праведног и демократског система у Србији", рекао је Давенпорт.

Он, такође, мисли "да је веома опасно то што видимо у вези са нападима у медијима на организације и личности, на веома личан и неприхватљив начин".

"Добро је, наравно, да су представници владе осудили ове нападе, нарочито у два случаја", рекао је Давенпорт.

Истовремено је указао и да неки примери поређења представника цивилног друштва, с једне стране, и криминалаца, с друге стране, представљају "јасно кршење стандарда понашања у медијима, као и права тих појединаца и организација".

"Очекујемо да институције које имају одговорност за стандарде у медијима реагују на такве случајеве", рекао је Давенпорт и истакао да би требало појачати и улогу независних инсититуција, као што су Савет за штампу и Радиодифузна агенција.

"И сами медији, уредници и новинари, кроз асоцијације медија и новинара, имају одговорност да раде у корист подстицања нивоа професионализма", поручио је Давенпорт, који сматра да је то "нешто што мора трајати, јер нема брзих решења, али би требало да идемо у том правцу".

Као засебно питање, поменуо је финансирање медија, објашњавајући да је један од важних циљева пакета нових закона транспарентност финансирања, нарочито државног финансирања, као и транспарентност власништва у медијима.

Пројектно финансирање медија је концепт који је веома битан, али ће бити изазов обезбедити транспарентност у свим процедурама таквог начина финансирања, јер без тога неће бити напретка и побљшања ситуације, напоменуо је Давенпорт.

"Још би требало да кажем да јавни сервиси имају своју битну улогу", истакао је Давенпорт и нагласио да је битно да јавни сервиси буду спремни да критикују власт и владу, али да је "наравно битно и да власт то разуме".

Нема сумње да постоји феномен аутоцензуре, не само у Србији, оценио је Давенпорт и зато од власти и институција владе очекује да раде у правцу ширења простора за изражавање независних мишљења.

"Обрнуто говорећи, сваки притисак на медије наравно није прихватљив", нагласио је Давенпорт и поручио да је веома позитивно то што је Медијска стратегија постала један од највећих приоритета за нову владу.

Према речима Давенпорта, нова влада ће бити у прилици да побољша ситуацију у медијима, али само уз ефикасну сарадњу са самим медијским сектором и представницима медијских организација, уз активно учешће цивилног друштва.

Упитан колико ће то бити могуће, не само у медијима, него и у другим областима, будући да власт нема озбиљан коректив, јер је опозиција слаба и у лошем стању, Давенпорт је одговорио да је "опозиција потребна у свакој демократији".

"Мислим да и у Србији политичка опозиција има веома битну улогу у парламенту и ван парамента да изражава своје мишљење и критикује, што је потребан знак здраве демократије", закључио је Девенпорт.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи