Читај ми!

Лајчак: Србија на правом путу

У посети Београду је шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак. Разговарао је са премијером Александром Вучићем, првим потпредседником Владе и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, и са председником Србије Томиславом Николићем.

Лајчак је поручио да се имиџ Србије у Европи захваљујући Влади и институцијама знатно побољшао и да је сада ред да то осете и грађани, а да су економске реформе и европске интеграције једини пут за то, јавља Танјуг.

"Парламентарни избори су потврдили да грађани подржавају такав правац", рекао је Лајчак на заједничкој конференцији за новинаре са министром иностраних послова Србије Ивицом Дачићем.

Дачић је подсетио да је Словачка снажно и у континуитету подржавала евроинтеграције Србије и захвалио се на томе, као и на принципијелној подршци његове земље ставовима Србије о Косову.

"А став Србије је да се кроз дијалог и неизбежне компромисе дође до решења које би било обострано прихватљиво", рекао је Дачић.

Двојица министара су се сложила да су билатерални односи изузетно добри, и оценила да постоји простор да и ниво економске сарадње достигне висок ниво политичких односа.

Дачић је подсетио да је обим спољнотрговинске размене између две земље прошле године износио пола милијарде евра и да то може бити и боље, а Лајчак је нагласио да су енергетика и инфраструктура области за које су словачки привредници највише заинтересовани.

Дачић је, такође, рекао да је Словачка иницирала да на јесен буде одржан састанак земаља Вишеградске групе и Западног Балкана, и додао да ће на том састанку учествовати и Србија.

Говорећи о словачким искуствима и процесу евроинтеграција, Лајчак је подсетио да је његова земља пре 15 година важила за "црну рупу" у Европи, а да сада важи за једну од најуспешнијих држава.

"Србија може да искористи словачка искуства. Драго ми је што је Србија на добром путу, а Словачка је ту да помогне", рекао је Лајчак.

Напоменувши да им је то пети сусрет од понедељка, српски министар је нагласио да је Словачка за Србију увек била партнер од посебне важности, и да Србија треба увек да да предност пријатељским земљама, које је подржавају.

"Ми смо понекад чудни. Желимо да нас подржавају, љутимо се кад нас неко не подржава, а кад треба да дамо посао некоме, онда се удварамо другима. Морамо са свима да сарађујемо, али пријатељство не значи 'само ви нас подржавајте, а послове ћемо давати другима'", нагласио је Дачић.

Лајчак није имао знатније примедбе када је реч о пословању словачких фирми у Србији, али је додао да се залаже за то да све буде транспарентно и фер.

Упитан да ли би формирање војске Косова могло да угрози преговоре Београда и Приштине, Лајчак је подсетио да је постизање Бриселског споразума веома важно, да је Дачић показао храброст, мудрост и одговорност и да је реч о одлуци која Србију води ка Европи.

"Важно је да се тај процес настави, а најбоље је да се појединачна питања разматрају у оквиру преговора", додао је Лајчак.

Према Дачићевим речима, Лајчак у Србији борави и поводом конференције "Словаци и Срби, историја и садашњост", а посетиће и Ковачицу, познату по наивним сликарима, Словацима.
У том контексту Дачић је рекао да је Србија и званично иницирала да се наива уврсти у нематеријално наслеђе Унеска.

Неће бити укинута функција комесара за проширење

Дачић и Лајчак изразили су уверење да функција комесара за проширење Европске уније у новом сазиву Комисије неће бити укинута.

На питање новинара да прокоментаришу медијске написе да ће у новој комисији бити укинута функција комесара за проширење, Дачић је кратко рекао: "Неће", док је Лајчак одговорио: "Не верујем у то."

Словачки министар, који је данас посету Србији започео разговором са Дачићем, подсетио је да је политика проширења Европске уније проглашена за једну од најуспешнијих политика и нагласио да ту политику неко и даље треба да води.

"Европска унија не може себи да дозволи такву поруку", рекао је Лајчак.

На питање новинара да ли ће он преузети функцију комесара ЕУ за спољне послове после Кетрин Ештон, Лајчак је рекао да је он министар спољних послова Словачке и да је задовољан тим послом.

"Не волим да спекулишем", додао је он.

На инсистирање новинара да каже да ли би ипак прихватио ту дужност, уместо Лајчака одговорио је Дачић: "А ко не би?"

Дачић је истакао да још нема услова за отварање поглавља 35 у оквиру приступног дијалога, у коме се налази и део о Косову, јер поједине земље ЕУ траже да услов за то буде примена Бриселског споразума.

Дачић је рекао да друга међувладина конференција Србије и ЕУ још није заказана, а да би Србија волела да она буде у јуну.

"Постоје различите информације о томе. Све зависи од тога да ли ће нека поглавља бити отворена сада или у октобру. Питање времена није најважније, али ми бисмо волели да то буде у јуну", рекао је Дачић.

Лајчак је посетио и Скупштину Војводине где је рекао да Војводина може да служи као модел за целу Европску унију, када је у питању складан и толерантан суживот различитих нација.  

Важна припрема за отварање преговарачких поглавља 

Шефа словачке дипломатије примио је и председник Србије Томислав Николић, који је истакао да је важно да се добро припреми отварање поглавља, како би Србија постала чланица ЕУ до 2020. године.

Николић је оценио и да протекли избори нису утицали на преговарачки тим и да се преговори са ЕУ одвијају убрзаном динамиком, наводи се у саопштењу председникове Службе за сарадњу са медијима.

Истакао је да постоји спремност да се спроведу реформе, настави борба против криминала и, што је најважније, воља да се преузме одговорност за оно што је неизбежно а није популарно на кратак рок.

"Са Приштином преговарамо, чинимо све да се ситуација нормализује, потписали смо споразум, а онда се појављују нови проблеми, који живот Срба у Покрајини чине немогућим", указао је председник.

Николић се осврнуо и на ситуацију у региону истакавши да је у билатералним односима са суседима много тога урађено, али нажалост, иако је постојала спремност Србије да повуче тужбу за геноцид, хрватска страна није била спремна на то.

Када је реч о БиХ, све је више очигледно да та држава не може да опстане, сматра Николић.

"Ми не нарушавамо односе у БиХ, али ништа не можемо да учинимо да та држава постане функционална", рекао је Николић.

Мирослав Лајчак се сагласио са ставовима председника Србије, нагласивши да се глас Србије све гласније чује и да више нико не може да наметне нешто мимо воље и интереса грађана.

"Постоје велики проблеми са којима се Србија суочава, али ви више нисте део проблема већ део решења", нагласио је словачки министар спољних послова. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи