Читај ми!

Пољска подржава Србију ка ЕУ

Председник Сената Пољске Богдан Борусевич рекао је да та земља подржава пут Србије ка Европској унији и истакао да је Србија једна од најважнијих држава у региону. Чланство у ЕУ стратешко опредељење Србије, рекао председник Томислав Николић.

Борусевич је након састанка са председницом Парламента Мајом Гојковић рекао да ЕУ треба да се шири и прими све државе које испуњавају услове за чланство, док је Гојковић навела да је Србија од пољског парламетна добила велику подршку на путу ка ЕУ, као и поруку да ЕУ није уморна од проширења, преноси Танјуг.

Председник пољског сената рекао је да је подршка грађана те земље ЕУ 82 одсто и да је она веома порасла у односу на период од пре 10 година кад је Пољска присустпила ЕУ .

"То значи да је приступање Унији било веома добра одлука, рекао је Борусевич.

Он је навео да је регион Балкана треба да се реинтегрише, да је ЕУ једна од могућности и подвукао да је Србија једна од најважнијих држава у региону.

"Драго нам је што је ова влада у тој намери одлучна и што се спроводе екониомске реформе" навео је Борусевич.

Он је похвалио то што пољска мањина у Србији може да негуије своју традицију, језик и културу и позвао председницу Парламента у посету Пољској.

Гојковић је подвукла да је посета значјна због симболике данашњег дана за ЕУ, прославе дана Европе и Дана победе.

"Обележава се и велико проширење ЕУ, када је унија проширена за укупно 10 држава, а српском Парламенту је значајна подршка пољског сената, који је поручио да ЕУ није уморна од проширења", рекла је председница Народне скупштине.

Гојковићева је напоменула да се на састанку разговарало о разним облицима сарадње два парламента и економској сарадњи две земље.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је на састанку са делегацијом Сената Пољске, коју је предводио председник Сената Богдан Борусевич, да је чланство у Европској унији стратешко опредељење Србије, преноси Фонет.

Како је истакнуто у саопштењу службе председника Србије, Николић је рекао да је Србија спремна да ефикасно и брзо затвара поглавља у приступним преговорима, како би што пре створила модерну и уређену државу.

Говорећи о проблему Косова и Метохије, председник Србије је рекао да Србија никада неће признати независност јужне покрајине, али да је много учинила да би се ситуација у покрајини стабилизовала, као и да верује да је могуће направити још значајних напредака, само када би се обе стране томе искрено посветиле.

Борусевич је, како је наведено, честитао Николићу на истрајности Србије и напорима које она улаже да би постала пуноправан члан Европске уније.

Он је истакао да је из перспективе Пољске, али и других европских држава, јасан правац којим се Србија креће, као што су јасни и напори државних органа да се реше економски проблеми са којима се Србија суочава, наводи се у саопштењу. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи