Читај ми!

Вучић: Четири мере које ће подићи Србију

Премијер Александар Вучић најавио четири мере које ће подићи српску привреду, повећати број запослених, поспешити инвестирање у Србију, те обезбедити јефтин кров над главом. Вучић очекује да Влада Србије економске мере усвоји већ у понедељак.

Прва мера - субвенционисани кредити преко банака, односно најповољнији могући кредити за приватни сектор треба да омогуће да држава практично делимично помогне привреду и смањи потрошњу, рекао је премијер Вучић у интервјуу за Недељник, преноси Танјуг.

"Банке ће дати милијарду и двеста милиона евра субвенционисаних кредита. Дакле, најповољнијих могућих кредита који ће ићи приватном сектору у Србији. Да бисмо то надоместили банкама, јер ће то бити кредити по најмањим могућим каматним стопама, држава ће подстаћи банке са 60 милиона евра. То ће бити изванредна инјекција посебно за ликвидност наше привреде", уверен је премијер.

Други пакет мера треба да омогући извлачење сиве економије и драматично веће запошљавање људи, а то је, објашњава, онај део где људи раде на уговор о делу, преко студентских задруга, на црно.

То је модел о којем је премијер и раније говорио, а подразумева да свака компанија која има три или четири запослена ако запосли још једног - за њега ће платити 30 одсто обавеза, а држава осталих 70 одсто како би имао социјално и пензионо осигурање.

То значи да је на десет запослених радника однос седам према три, да држава плаћа за седам, а предузетници за три.

"То вам дође јефтиније него да вам сви раде на црно, а имате мотивисаног и стимулисаног радника. А они који запосле више од 100 људи - добиће однос 75:25. Држава ће платити 75 одсто, а они само 25 одсто обавеза. Те мере су за нас фискално неутралне и позитивне, а очекујемо да на такав начин решимо запослење десетине хиљада људи", објаснио је Вучић.

Тиме, додао је, добијамо и да не трошимо наш новац, већ крећемо у велику акцију у којој ће приватни сектор моћи да реши проблеме, а сви да имају мотивисане раднике који имају перспективу.

С друге стране, држава тако уводи у легалне токове све фирме које су биле у сивој зони, наводи Вучић уз напомену да субвенције државе трају чак три године.

Нови закони поправљају пословни амбијент 

За поправљање пословног амбијента Вучић помиње да је изузетно важно што наредне седмице у скупштинску процедуру улазе комплетни закони - о приватизацији, о стечају, а у року од 10 до 12 дана предвиђен је и нови закон о раду, што је, констатује, брже него што смо очекивали.

Премијер додаје и да је са синдикатима договорен добар део посла у вези са поменутим законима, те да је намера Владе да креира најбољи инвестициони, односно подстицајни пакет у овом делу Европе.

"Упоредићемо све и доказати колико је то боље него што даје Бугарска, Румунија, Македонија. Зато ћу молити наше арапске пријатеље да нам помогну да бисмо то могли да подржимо, као земља. Хоћемо пре свега да у аутомобилској индустрији, пољопривреди, дрвопрерађивачкој индустрији узмемо све најбоље, а не да компаније које су хтеле да инвестирају у Србију одлазе у Македонију", наводи Вучић и додаје да је то једини начин да повећамо плате и пензије, а не да нам нешто падне с неба.

Подсећа и да је велики број компанија раније послао захтеве за улагање у Србију и закључује да не смемо да изгубимо ниједног од њих.

"Уз то, замолићу људе у 'Фијату' да праве још један модел аутомобила у Србији. То ће бити велика ствар и очекујем да у наредних седам дана наши људи то образложе у Торину, а претходно ћу овде разговарати са Силвијом Верментијем; да видимо шта можемо да урадимо у Крагујевцу, шта у Нишу. Ми у овом тренутку имамо највећу покривеност извоза увозом у историји савремене Србије, чак од Титовог времена, и она је негде на 73 одсто, а ми хоћемо да идемо на више од 80 одсто, што је за нашу земљу и привреду готово невероватно", каже Вучић.

Пакет мера за подстицаје грађевинарима 

За јефтине станове и "кранове по целој земљи", предвиђен је посебан пакет мера, јер то је, оцењује премијер, област у којој имамо највеће проблеме, пре свега у грађевинској индустрији, која бележи највећи пад из године у годину.

Код нас, констатује, не постоји високоградња, чак не постоје више ни фирме које то могу да раде.

Зато ћемо, како каже, сада доносити одлуке да држава има право да даје бесплатно земљиште, али да цена квадрата буде ниска.

У том смислу, Вучић у интервјуу Недељнику помиње да су у току разговори са "Араптеком", једном од најмоћнијих светских компанија, чија вредност прелази 220 милијарди долара.

Они, објашњава, раде брзо, добро, јефтино, а да бисмо решили проблем наших полицајаца и војника, којих укупно има 40.000 са нерешеним стамбеним питањем, улазимо у тај пројекат.

"Да не причам о младим људима. И рачуница је чиста - ако изграде 100.000 стамбених објеката то вам је око 10 милиона квадрата, пошто они не граде станове мање од 80 квадрата. Рок за плаћање био би 20-30 година, са банкарском каматом са све еурибором од 3,1-3,2 одсто, што значи да немате никакво учешће. У том случају рата за стан од 80 квадрата испада од 120 до 130 евра на месечном нивоу, што је мање од рентирања", наводи Вучић, уз напомену да је идеја да такво решње не буде само за Београд већ и за друге градове.

Вучић најављује да ће реализација свих поменутих мера почети одмах, јер више нема времена за чекање, додаје да "што је договорено са синдикатима договорено је", а да је оно што следи одлука Владе Србије о усвајању поменутих мера, што се очекује у понедељак, те затим њихова разрада кроз уредбе.

Састанак са 200 највећих пореских платиша

Премијер најављује и да ће се наредних дана, а у вези с поменутим мерама, сусрести са свим банкарима и приватним бизнисменима у Србији, тачније са 200 највећих пореских платиша у Србији.

"Не бирам их, него само по листи. Не интересује ме ко је то и какво је коме име. Хоћу да чујем њихове предлоге и да им кажем шта је држава и да закон мора да се поштује, али и да видимо шта је то што можемо да помогнемо и поспешимо напредак", навео је Вучић, а упитан значи ли то да ће се срести и с власником "Делте" Мирославом Мишковићем, каже да не зна, те да све зависи од тога да ли је и он на тој листи првих 200 који највише плаћају порез.

"Неће то бити наш приватни сусрет. Мој принцип је једноставан - ни по бабу ни по стричевима", каже премијер констатујући да неће имати проблем да се види с Мишковићем ако је међу тих 200, јер, каже, "онај ко има проблем са законом има проблем са законом, а не са мном".

Вучић каже и да ће српским привредницима у разговору поручити да имају исти приступ подстицајним мерама као странци, мада примећује да ту ипак има неке разлике.

"Извините, ти странци који дођу у нашу земљу обезбеде и тржиште, и пласман, и радна места за наредних десет година. И они нам повећавају извоз. И они плаћају порезе у дан. Нема кашњења. И зашто онда ја морам да се радујем више реду испред 'Мекдоналдса' на ауто-путу него код неког нашег пљескавичара? Па зато што знам да тај, нажалост, неће да плати пола пореза", наводи Вучић и као пример помиње НИС, на којем се најбоље види како исту фирму водимо ми а како странци.

Плате ће у јавном сектору, како је и раније помињао, бити веће од краја 2016, али напомиње да ће то онда бити на здравим основама, у здравој економији, са много више инвеститора, са правим пословним амбијентом, са здравим и јаким размишљањем, јер, каже, срамота га је кад данас погледа не ко не плаћа струју, већ ко краде струју.

И часови ће почињати од 7.30?

Вучић је најавио могућност да од следеће школске године часови почињу од 7.30, а не од 8.00, како родитељи не би имали проблеме због одлуке о новом радном врамене у јавној администрацији.

Објаснио је да одлука о новом радном времену у јавним службама неће донети економски биљитак, али ће повећати одговорност.

"У 7.28 сам се јутрос возио лифтом, и ишао пешице по згради Владе, и видео како људи долазе на посао. Никоме није лако да устане, али се јасно види да та мера доноси обавезност и све нас наводи на већу одговорност. Дачић, кад год је могао, није устајао пре 10 сати, а сада и он мора раније да устане", рекао је Вучић за Недељник, преноси Бета.

Он је оценио да то показује да ти људи морају да имају потпуно другачији став према онима који нису у јавном сектору и онима који издржавају те у јавном сектору.

"Запослени у општини мора да буде у 7.30 на послу и сачека онога ко тражи неку дозволу, неки оверени папир или документ. Мора да га сачека као бога, јер је плаћен од тог човека", рекао је Вучић.

Премијер каже да је рађено озбиљно истраживање, које је показало да људи у јавном сектору раде просечно 2,5-3 сата, од 9.30 до 12.00. "Овако нека дође у 7.30 и нека до осам попије кафу, али ће радити до 12 и добићемо сат времена више."

Циљ је, каже, да у приватном сектору буде што више запослених, а да је "наше да покажемо већу одговорност".

"Моје је да вам да се извиним кад касним на интервју, а нисам јео ништа од јутрос, нисам спавао, али је моја обавеза да будем тачан и да вам не одузимам време, јер ћете ви мени платити порез. То је оно што људи у Србији морају да разумеју. Људи у Србији стално критикују приватни сектор, а не разумеју да нас он све издржава", рекао је Вучић.

Председник Владе је рекао да Влада мора да покаже одговорност, озбиљност, додавши и да од опозиције и очекује и тражи исто.

Вучић је додао да моли и председника Демократске странке Драгана Ђиласа и председника Нове демократске странке Бориса Тадића да се укључе у пројекат "Београд на води".

"Позваћу обојицу на разговоре. И надам се да ће прихватити. Не понашам се бахато зато што смо осам пута јачи од њих. Ово је јединствена прилика. Не можемо да успемо ако сви не будемо за то. Немојте да пропустимо шансу да од Београда направимо метрополу, јер ми морамо да идемо крупним корацима напред ако хоћемо да идемо у корак са светом", поручује Вучић.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи