Читај ми!

Како унапредити имиџ Србије

Брисел препознао промену политике и имиџа Србије и да Србија хоће да буде део решења, а не проблема, оцењује министарка Јадранка Јоксимовић. Важно је да Србија нађе праву меру у промовисању својих интереса, а за то потребно прво усагласити визију и успоставити координацију, како у земљи тако и у дипломатској мрежи, истиче Мајкл Давенпорт.

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт учествовали су на конференцији "Како унапредити имиџ Србије током преговора о чланству - да ли лобирање помаже" која је у оквиру обележавања Дана Европе, 9. маја, организована у Београду.

Промене на путу ка Европској унији, уз све тешке одлуке, јединствена су шанса да сваки грађанин Србије побољша свој и живот своје породице, поручила је министарка без портфеља за евопске интеграције Јадранка Јоксимовић, преноси Танјуг.

Јоксимовићева је на конференцији поводом Дана Европе, "Како унапредити имиџ Србије током преговора о чланству - да ли лобирање помаже", рекла да је Брисел препознао промену политике и имиџа Србије и да Србија хоће да буде део решења, а не проблема.

Министарка је нагласила спремност Београда да се ухвати у коштац са тешким проблемима, између осталог, у дијалогу Београда и Приштине, да ради на регионалној стабилности, што је према њеним речима, једна од важних ставки поправљања имиџа Србјие у Европи.

"Брисел је препознао промену политике и имиџа Србије и признање за Београд је стигло", рекла је Јоксимовићева и оценила да је посета европског комесара за проширење Штефана Филеа и високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон јасан позитиван сигнал из Брисела за Беград.

Истиче да су преговори са Европском унијом и отварање поглавља, а посебно оних која се тичу пољопривреде, инфраструктуре и заштите животне средине, изузетно су важни како би Србија показала да стварно може да искористи потенцијал који има.

Јоксимовићева је навела да је на путу ка ЕУ интеграцијама важно укључити све факторе у друштву, па и оне грађане који се противе интеграцијама и који тај процес критикују, јер се на тај начин може доћи до најбољих решења.

Србија мора да нађе праву меру у лобирању

Шеф делегације ЕУ у Србији оценио је да Србија као земља кандидат за чланство у Унију мора да нађе праву меру у промовисању својих интереса и одао признање у досадашњем процесу преговарања на техничком нивоу са Бриселом.

"Процес преговора у техничком смислу је кренуо јако добро и шефу преговарачког тима и целом тиму треба одати признање за оно што је до сада урађено", рекао је Давенпорт.

Подсетио је да је скрининг завршен за седам поглавља и да ће до краја јуна бити урађен за поглавље 32 и 18.

"Биће ово мукотрпан рад, али важно је да постоји снажна политичка воља да се стигне до краја циља", рекао је амбасадор ЕУ и подвукао да Србија може да рачуна на подршку Брисела у процесу преговарања у финансијском, техничком и сваком другом погледу.

Подршка се, како је навео, најбоље осликава недавним посетама Београду европског комесара за проширење Штефана Филеа, који је српским властима поручио да морају да се фокусирају на три приоритета - добро економско управљање, владавину права и регионалну сарадњу, укључујући примену Бриселског споразума.

Оценио да је за Србију као земљу кандидата веома важно да нађе праву меру у промовисању својих интереса, наглашавајући да је за то потребно прво усагласити визију и успоставити координацију како у земљи тако и у дипломатској мрежи Србије, за коју је рекао да мора да буде веома професионална.

У том контексту Давенпорт је рекао да је лобирање "једна огромна индустрија" која је од великог значаја за креирање политике и доношења одлука и да се због тога лобирањем баве и државе и приватне фирме.

У прилог томе говори небројано много компанија и појединца у Бриселу који се баве лобирањем, закључио је Давенпорт.

Конференција је одржана у организацији ФЕФА - Факултета за економију, финансије и администрацију, Делегације ЕУ у Србији и Фонда за отворено друштво. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи