Читај ми!

Солун, скуп министара ЕУ и Западног Балкана

Пуноправно чланство у Европској унији први је приоритет нове српске владе, поручио Ивица Дачић на састанку министара спољних послова земаља Европске уније и Западног Балкана у Солуну. ЕУ издваја милијарду евра за претприступну помоћ западном Балкану до 2020. године.

Састанком у организацији Грчке, као председавајуће ЕУ, симболично се обележава и деценија од усвајања Солунске агенде којом је трасиран пут за евроинтеграције Западног Балкана, преноси Танјуг.

Шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је у Солуну да је пуноправно чланство у ЕУ први приоритет нове српске владе.

"Влада је опредељена да оконча приступне преговоре до краја свог мандата 2018. године. Наше очекивање је да би, у том случају, Србија до 2020. могла да постане пуноправна чланица ЕУ", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија је посвећена спровођењу реформи у свим областима, посебно у области владавине права, унутрашњих послова, заштите људских права и права мањина.

"Сматрамо да ће нови приступ ЕУ, који је предвидео отварање најтежих поглавља 23 и 24 на самом почетку преговарачког процеса, допринети бржој трансформацији државе и друштва и убрзању преговарачког процеса. Досадашњи ток европске интеграције Србије показује да располажемо примереним административним капацитетима и да смо спремни да у кратком року усвојимо и имплементирамо европски Аки (тековине ЕУ)", рекао је шеф дипломатије.

Како је истакао, ова српска влада спремна је да се ухвати укоштац са захтевним друштвеним и економским реформама.

Због сложене економске ситуације у Србији и целом региону, ЕУ би требало да размотри израженију економску и финансијску подршку региону, што би могло да буде постигнуто прерасподелом средстава финансијске подршке и додељивањем дела средстава и током процеса приступања Унији.

"Брину нас гласови и идеје унутар ЕУ да је Унији неопходно успоравање процеса даљег проширења. До сада се показало да је проширење увек доприносило просперитету ЕУ и њеној даљој унутрашњој консолидацији. Након сваког таласа проширења, ЕУ је излазила јача", поручио је Дачић.

Захваљујући европској перспективи, сва отворена питања у региону - од питања у вези са избеглицама, до граничних и других проблема - решавају се дијалогом, а она је суштински допринела унапређењу регионалне сарадње, додао је Дачић.

Бриселски споразум и европска перспектива 

Европска перспектива била је кључни фактор који је омогућио успех дијалога Београда и Приштине, а успешност тог дијалога показала је да политика проширења и даље представља снажну мотивациону снагу на Западном Балкану, истакао је шеф дипломатије.

"У наставку процеса проширења очекујемо да свако напредује према учинку и према оствареним реформама. Не очекујемо 'гледање кроз прсте', али такође сматрамо и да би било контрапродуктивно инсистирање на вештачком уједначавању темпа европских интеграција држава аспираната", поручио је Дачић.

Од држава региона очекује се да наставе да подржавају једна другу и да очувају тренд солидарног приступа на путу европских интеграција, закључио је Дачић.

Шефови дипломатија земаља Западног Балкана разговарали су уочи састанка, на радном доручку, са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом.

Дачић је изјавио да је на том састанку речено да ће ЕУ, кроз претприступне ИПА фондове, до 2020. године дати милијарду евра земљама Западног Балкана, а да ће, одвојено, у регионалне пројекте бити уложено још 10 милијарди евра.

"Један од неколико приоритета у области енергетске и транспортне политике јесте Коридор 10, како су написали у закључцима, од Загреба до Грчке", додао је министар.

Дачић је навео и да је на министарском састанку ЕУ - Западни Балкан још једном реафирмисан принцип потребе да цео регион буде интегрисан у ЕУ и да су све земље чланице ЕУ подржале тај став.

За Србију је то, према његовим речима, веома битно због њеног стратешког циља да постане чланица ЕУ до 2020. године.

Министар иностраних послова Грчке Евангелос Венизелос поручио је пред почетак скупа да је тај састанак одлична прилика да се обнови и истакне посвећеност европској перспективи Западног Балкана.

"То је важно због стабилности, привредог раста и просперитета региона и веома сам задовољан због тога што 'Агенда Солун 2014' сада, у оквиру нашег председавања, добија на динамици", рекао је Венизелос.

И шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак је у изјави новинарима нагласио да је европска перспектива региона "и те како жива".

"Добро је што смо се састали и што разговарамо и драго ми је да се то повезује са великом рундом прикључења ЕУ пре десет година и ја ћу овде пренети шта је то значило за моју земљу, колико се побољшао квалитет живота", рекао је Лајчак новинарима.

Словачка је ушла у ЕУ пре 10 година са још девет земаља, а то је било највеће проширење Уније.

Конференција ће имати две сесије, прва је на тему "2004-2014: Десет година проширења и европске интеграције Западног Балкана", а друга на тему "Даље од Солунске агенде - Саобраћајна и енергетска повезаност".

Дачић ће у Солуну имати низ билатералних сусрета, укључујући и састанак са шефицом италијанске дипломатије Федериком Могерини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи