Мишчевић: Берлин верује Београду

Влада Србије ужива подршку и поверење Берлина, који верује да Србија може до краја 2018. године да заврши преговарачки процес са ЕУ, рекла Тања Мишчевић. Шеф преговарачког тима Србије у Немачкој се састала са више званичника.

Шеф преговарачког тима владе Србије Тања Мишчевић изјавила је да Влада Србије, са председником Александром Вучићем на челу, ужива пуну политичку подршку и поверење званичног Берлина.

"Веома смо задовољни пријемом, разговорима и атмосфером у Берлину и нико од наших немачких саговорника није имао ни један једини негативан став о томе да Србија може, онако као што се и планира, до краја 2018. године да заврши преговарачки процес са Европском унијом", рекла је Мишчевићева Танјугу у Берлину.

Говорећи о својој посети немачкој престоници, Мишчевићева је истакла да је то што је немачка канцеларка Ангела Меркел поздравила избор нове Владе и пружила подршку српском премијеру, била одлична прилика да се то и материјализује, односно, разговара о плановима владе Србије у краткорочном, средњорочном и дугорочном периоду и о томе како се сви ти планови одражавју на преговоре о чланству Србије у ЕУ.

Мишчевићева је први високи представник нове владе Србије која је посетила политички Берлин и састала се са важним људима немачке политике, задуженим, пре свега, за питања проширења ЕУ и европску политику немачке владе и Бундестага, али и немачког цивилног друштва.

Разговарала је и са начелником одељења за европску политику у Канцеларској служби Николаусом Мајер-Ландрутом доктором историје за кога се каже да зна чврсто да преговара, оштро аргументује и течно говори три европска језика.

Мишчевић је разговарала је и са државним министром у Министарству иностраних послова социјалдемократом Михаелом Ротом и члановима одбора Бундестага за питања ЕУ.

Међу саговорницима Тање Мишчевић били су и Кристоф Рецлаф, директор одсека за проширење ЕУ у немачком Министарству иностраних послова, као и шеф одељења за ЕУ у Министарству унутрашњих послова Јерг Бентман.

Мишчевић је разговарала и са посланицима Бундестага из редова владајуће Социјалдемократске партије Ахимом Постом, Дитмаром Нитаном и Акселом Шефером, политичарима са европским искуством и задужењима, као и са послаником Хришћанско-демократске уније Петером Бајером.

Важни разговори и са чланцама ЕУ 

Она се састала и са спољнополитичким портпаролом демохришћана Филипом Мисфелдером, који је ових дана био тема писања немачке штампе, јер је са руским председником Владимиром Путином славио рођендан бившег канцелара Герхарда Шредера.

Током посете Мишчевић је разговарала и са генералним секретаром Европског покрета Немачке Берндом Хитеманом.

"Када разговарате са ЕУ не разговарате само са Бриселом, него много више са земљама чланицама ЕУ, међу којима Немачка има водеће и најзначајније место", рекла је Мишчевић и нагласила да је веома задовољна разговорима у Берлину.

"Наишли смо на велико разумевање свих наших идеја. Оно што се врло јасно може чути, а ту сви били изричити и, политичари, као и представници цивилног друштва, јесте поверење у политичку елиту Србије и то није нешто на шта смо ми навикли", рекла је Мишчевић.

Она је навела да је то поверење повезано са реформама у Србији, као и са питањем дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине и додала да се у Берлину прати шта говори ЕК о досадашњем току разговора са Србијом.

"Сви наши немачки партнери су у разговору нагласили да Србија има капацитет, али и истакли спремност да нам помогну", рекла је Мишчевићева и додала да се на том поверењу може градити партнерство.

"У Берлину смо представили наше основне идеје о потреби економских реформи, консолидације, тешких мера штедње, измена закона и све то повезали са процесом преговора. Немачка је веома заинтересована да нам помогне у реформама, између осталог, и тако што ће нам помоћи да разумемо шта су то европски стандарди", истакла је Мишчевићева.

Она је навела да су теме разговора у Берлину биле поглавља 23 и 24 као и 35, али и питања у вези са управо усвојеним Нацртом закона о азилантима, којим је Србија проглашена сигурном земљом.

Мишчевић је изразила уверење проглашнење Србије сигурном земљом може довести до смањења броја захтева за азил у Немачкој грађана Србије.

Она је, такође, рекла да су са немачким саговорницима разговарали о темема у вези са владавином права, о будућој сарадњи министарстава унутрашњих послова Србије и Немачке, о финансијског контроли трошења буџетских средстава и другим питањима везаним за европску будућност Србије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи