Читај ми!

Има ли пара за скупштинске саветнике?

На једног америчког конгресмена долазе 24 саветника, а сваки европски парламентарац има буџет од 20.000 евра месечно. Поставља се питање има ли оправдања чињеница да 250 српских посланика опслужује 38 саветника и шта заправо они раде. Посланици тврде да саветници зараде своју плату и да то није место где треба да се штеди.

Седница на којој ће се у Скупштини Србије расправљати о економским законима почеће у суботу, 10. маја, сазнаје РТС. Док се посланици припремају за свакодневна заседања, у Народну скупштину ових дана треба да се уселе и њихови саветници.

Председник Административног одбора Зоран Бабић из СНС-а рекао је да то није никакво партијско намирење, већ да су то људи који ће своје време квалитетно потрошити у Скупштини.

Према његовим речима, то су људи од посебног знања из области права - правници, економисти, али и људи који ће помоћи у посебној анализи упоредног права.

Дијана Вукомановић из СПС-а такође је похвалила рад саветника у Скупштини.

Како је додала, они први долазе и задњи одлазе са посла, они су за време трајања седница нон-стоп на располагању, заиста обављају све послове од стручно административних до провере сваке реченице у закону.

Саветници раде свакодневно. Њихова месечна примања су од 25.000 до 75.000 динара. Поставља се, међутим, питање има ли у скупштинској каси новца за те сврхе.

Секретар Скупштине Србије Јана Љубичић рекла је да од увођења вишестраначја постоје радно ангажовани људи који опслужују посланике и раде за посланичке групе.

"То апсолутно не оптерећује скупштински буџет, зато што су консултанти предвиђени и систематизацијом парламента, знате, 250 посланика треба неко да опслужи", навела је Љубичићева.

У прошлом сазиву било су 42. Сада их је, због уштеда, 38.

Марко Ђуришић из НДС-а рекао је да апсолутно подржава потребу да се штеди на нивоу државе, али додаје да саветници који помажу посланицима нису место где може било шта да се уштеди.

Наташа Вучковић из ДС-а рекла је да је суштина у квалитету.

"Да ли ћемо добро контролисати владу, да ли ћемо пратити процес претприступних преговора, уколико парламент буде показао да квалитетно ради, онда ће број саветника, већи или мањи, бити оправдан", истакла је Вучковићева.

Као и посланички, и мандат саветника траје четири године.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи