Читај ми!

Линтино отворено писмо Милановићу

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта упутио је отворено писмо хрватском премијеру Зорану Милановићу у којем је указао на дугогодишњу дискриминацију на етничкој основи 14 српских породица, чије су куће и привредни објекти одузети по завршетку рата 1995. године.

Како се наводи у отвореном писму, та имовина је одузета на основу Закона о привременом одузимању и управљању одређеном имовином и дата на привремено коришћење грађанима хрватске националности, преноси Танјуг.

Линта у писму објашњава да су привремени корисници, Хрвати, супротно закону, улагали у имовину Срба без њихове сагласности, као и да су хрватски судови доносили пресуде којима су обавезали праве власнике да оним привременим, врате средства која су незаконито улагали у њихове некретнине.

"Тражим од Вас да Влада Хрватске хитно усвоји Одлуку којом се српске породице, односно власници некретнина изузимају из обавезе поврата средстава и трошкова парничног поступка држави и привременим корисницима, у поступцима неовлашћених улагања, као и да се скине хипотека са њихових некретнина у земљишним књигама", наводи се у отвореном писму Линте.

То, како је навео, значи да би држава преузела обавезу плаћања одштете привременим корисницима Хрватима за незаконито уложена средства у некретнине чији су власници Срби.

На тај начин власници некретнина би, навео је Линта, били ослобођени обавеза према привременим корисницима и држави, а у супротном, "то ће бити још један од бројних доказа да хрватско правосуђе суди по етничком принципу".

Линта је навео и да је са наведеним проблемом детаљно упознао Министарство спољних послова Србије.

Додао је         да је, од 14 породица, посебно хитан за решавање случај Петра Кунића, јер је општински суд у Карловцу за 12. мај ове године заказао продају његове имовине у селу Загорје, у општини Крњак на Кордуну.

Потенцијални купци Кунићеве куће у петак, 9. маја, могу да дођу да разгледају објекат, а 12. маја на карловачком суду треба да буде одржана јавна лицитација.

Линта је навео и да је карловачки суд донео одлуку којом је породици Кунић забрањено располагање имовином, па у њиховој кући у којој су имали ресторан нису могли ништа да привређују и зато живе од 60 евра социјалне помоћи.

Тврди да је решавање 14 случајева српских породица био један од услова Хрватској за затварање поглавља 23 "Правосуђе и људска права" 30. јуна 2011. године у приступним преговорима Хрватске за улазак у ЕУ.

"Хрватска није испунила услов, али се обавезала својим 'Акционим планом за испуњавање преосталих обавеза из преговора о приступању ЕУ' да ће наведених 14 случајева решити пре уласка у ЕУ, међутим то није учинила до данас", закључио је Линта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи