Читај ми!

Иштван Пастор нападнут у Будимпешти

Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор нападнут је у Будимпешти, где је присуствовао конституисању мађарског парламента, јавила је Радио-телевизија Војводине.

Пастор је прелазио Трг Лајоша Кошута у моменту када га је Тамаш Гауди-Нађ, бивши посланик мађарског парламента из екстремно десничарске странке Јобик, приметио и назвао издајником.

У изјави за Танјуг, Пастор је рекао да је око 13 сати изашао из зграде парламента и да је нападнут на платоу где се одржавао протест припадника поменуте ултрадесничарске странке, који су кренули да га вређају када су га видели.

"Напад је био оркестриран са лица места, путем мегафона, а говорено је да сам ја издајник, након чега је десетак људи кренуло према мени и почели су да ме гурају и пљују", рекао је Пастор.

Он је додао да је некако успео да изађе из те гомиле, а како је нагласио, највише је разочаран чињеницом да му нико није притекао у помоћ.

"Када човек буде стално оптуживан за издају, у Мађарској за националну издају, у Србији као претња стабилности или као издајник војвођанских интереса, у једном тренутку му заиста буде доста свега", навео је Пастор.

Рекао је да није задобио теже повреде нити да је било јачих удараца, али је прокоментарисао да је и то што се десило "више него страшно".

И српске и мађарске партије оштро су осудиле напад на председника СВМ-а.

Српска напредна странка саопштила је да је шокирана данашњим политички мотивисаним нападом на Иштвана Пастора у Будимпешти и очекује хитно реаговање надлежних.

"Сматрамо да је изражавање политичких ставова насиљем неприхватљиво", пише у саопштењу СНС.

И председник Владе Војводине Бојан Пајтић осудио је напад на Иштвана Пастора и затражио брзу и адекватну реакцију мађарских институција.

"Жигосање, вређање, нападање и насилно понашање недопустиво је и срамно, а екстремизам у политици никада и никоме ништа добро није донео. Очекујем брзу и адекватну реакцију надлежних институција Мађарске", навео је Пајтић у саопштењу за јавност.

Напад на Пастора осудила је и Лига социјалдемократа Војводине.

Заменик премијера Мађарске Жолт Шемјен оценио је да је то и напад на јединство мађарског народа. У саопштењу послатом агенцији МТИ, Шемјен је починиоце назвао "неодговорним", додајући да је њихов чин "ударац у лице целој нацији".

Опозициона мађарска Социјалистичка партија назвала је напад "незамисливом и незабележеном провокацијом".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи