Читај ми!

СНС: Неодговорно дељен покрајински новац

Напредњаци Новог Сада оптужују покрајинску власт да је да преко Покрајинског фонда за суфинансирање погона за примену нових технологија на територији АП Војводине, без надзора и контроле приватницима подељено 21,9 милиона евра, преноси Танјуг.

Градски одбор Српске напредне странке Нови Сад саопштио је да је Покрајински фонд за суфинансирање погона за примену нових технологија на територији АП Војводине, без надзора и контроле приватницима поделио 21,9 милиона евра од укупно 35 милиона евра колико износи буџет поменутог фонда.

Новосадски напредњаци наводе да се корупција у Војводини одвија по класичном обрасцу и да су стотине милиона евра нестале, а о томе, како стоји у саопштењу, нису одлучивали изабрани, Уставом и законима овлашћеени органи, него поверљиви људи председника Владе Војводине Бојана Пајтића и покрајинског секретара за науку и технолошки развој Драгослава Петровића.

"Од 2008. до данас, 21,9 милиона евра група је поделила 91-ом од 109 приватних предузећа која су користила субвенције. Годину дана раније, првих 18 од 109 предузећа чашћено је са свих 13,3 милиона евра, што је учињено чак и без накарадних критеријума и процедуре, јер група чиновника још није формирана да спроводи вољу Петровића и Пајтића", каже се у саопштењу и додаје да је Извршно веће АПВ "само озваницило све одлуке, иако никада није расправљало о ефектима субвенција у било којој фирми, што такође никада није учинио ниједан други покрајински орган".

У саопштењу се наводи да су „Комисију за погоне нових технологија" поставили Драгослав Петровић и Бојан Пајтић, а да су чланови комисије два заменика, саветник и стручни сарадник Драгослава Петровића, док је пети члан заменик покрајинског секретара за заштиту животне средине.

У саопштењу се наглашава да у саставу "Комисије за погоне нових технологија" нема ниједног независног експерта и да су све одлуке те чиновничке Комисије сакривене од покрајинске скупштине.

Као примери лошег рада поменуте Комисије из СНС-а наводе случајеве пријаве на конкурс за субвенције за, како се каже, никад започету производњу електро-возила "Глобуд аута" из Дебељаче чији је стечај "прогутао" 633.394 евра, а која је од наведене Комисије добила 62 бода, што јој је омогућило да добије велика финансијска средства.

Примери лошег рада "Комисије за погоне нових технологија", како се каже у саопштењу новосадског одбора Српске напредне странке су и фирме "Азохем" из Суботице и "Недим продукт" из Банатског Соколца које су такође у стечају, а које су од Комисије добиле 67, односно 61 бод што им је омогућило да добију субвенције од 519.480 евра, односно 129.032 евра. Упркос тим субвенцијама и таквим оценама те фирме су, како се наглашава, пропале.

"Три наведене фирме, упркос "одличним" оценама, покрајинске субвенције нису вратиле, чак ни кроз донације у роби, изузев Глобус аута који је Покрајини дао два туристичка возића и пар кревета.

Ови примери јасно показују да Петровића, Пајтића и њихову Комисију, секретаријате и Извршно веће АПВ запошљавање није ни интересовало, баш као ни нове технологије", речено је у саопштењу СНС, у коме се оцењује да Пајтић и Петровић треба да поднесу оставке, а да после политичке одговорности треба да одговарају и због кршења закона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи