Читај ми!

Дачић: И даље тежак положај Срба на КиМ

Поред нових изазова у Европи, постоји проблем који по својој тежини у континуитету остаје непромењен, а тиче се људских права српске и других неалбанских заједница на Косову и Метохији, рекао је Ивица Дачић у Бечу.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је, у обраћању Савету министара Савета Европе, да се српске и неалбанске заједнице на КиМ суочавају са великим проблемима, преноси Танјуг.

"Ове заједнице се и даље суочавају са озбиљним препрекама у области безбедности, повратка, слободе кретања, употребе матерњег језика, приступа институцијама, имовинских права", упозорио је Дачић на 124. министарској седници Савета Европе у Бечу.

Дачић је указао на то да је, с обзиром на озбиљност ситуације у Покрајини, Србија демонстрирала конструктиван приступ и допринела статусно неутралном ангажовању те организације.

"Сматрамо да би активности СЕ требало да буду настављене ради ефикасне примене принципа и стандарда у домену заштите људских права, посебно мањинских права, владавине права, заштите културног наслеђа", истакао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је пренео чврсто опредељење нове Владе Србије да настави дијалог са Приштином и примену договорених одлука.

"Већина наших напора ће бити усмерена на усвајање европских стандарда, темељну реформу институција и у крајњој линији на стварање модерног друштва", нагласио је Дачић.

Подсетио је да је један од главних спољнополитичких приоритета нове владе интеграција наше земље у Европску унију.

"Влада Србије је опредељена да у пуној мери допринесе том циљу у наставку преговора са ЕУ, отвореним у јануару ове године", рекао је Дачић и додао да се Србија залаже за мир и стабилност у региону и унапређење добросуседских односа.

Дачић је пренео и опредељење наше земље да настави са започетим активностима на плану реформе правосуђа, борбе против корупције и организованог криминала и сузбијања свих облика дискриминације.

Подсетио је и да се ове године обележава 65-годишњица СЕ и указао на потребу "очувања и изградње принципа" најстарије европске организације.

"Од пријема у СЕ, Србија је остварила знатан напредак у усвајању и примени стандарда у домену заштите људских права, владавине права и демократије", поручио је Дачић.

Он је истакао значај који Србија придаје положају националних мањина и спремност да се њихов положај и даље унапређује.

"Истовремено очекујемо да сва права припадника српске националне мањине у другим земљама буду у пуној мери поштована у складу са стандардима СЕ, укључујући и право на коришћење матерњег језика и писма", закључио је Дачић.

Дачић се на маргинама министарске седнице СЕ састао са шефима дипломатије Русије и Финске, Сергејем Лавровом и Еркијем Туомиојом.

На састанку Дачића и Лаврова поручено је да ће Србија остати веран пријатељ Русије и да неће мењати своје позиције, саопштило је Министарство спољних послова.

Двојица министара су разговарала о билатералним односима и том приликом потврђени су добри односи двеју земаља, наводи се у саопштењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи