Читај ми!

"Косово још мора да ради на реформама"

Косово је закључило преговоре о Споразуму о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, али још мора да ради на реформама и добросуседским односима, рекао европски комесар за проширење Штефан Филе.

Штефан Филе је у Приштини рекао да се нада да ће Косово у предстојећим месецима остварити довољан напредак у реформама и дијалогу о нормализацији да на пролеће следеће године потпише ССП, преноси Танјуг.

"Драго ми је што могу да потврдим да су прошлог петка формално закључени преговори Косова и ЕУ о ССП", рекао је Филе у косовској скупштини.

Похвалио је приштинске власти због одлуке о продужењу мандата Еулекса и подршке формирању специјалног суда за злочине описане у извештајима Дика Мартија.

"То показује да је Косово отворено, да нема шта да крије и да се не боји прошлости", рекао је комесар.

Филе је истакао да пред Косовом стоји много посла на спровођењу реформи, посебно у области владавине права и заштити мањина, као и на грађењу мостова према суседима.

"Од кључне је важности за европску будућност Косова да предстојећи избори буду спроведени у складу са међународним стандардима", поручио је Филе.

Суштински је важно да парламентарни избори буду фер, транспарентни и ефикасни. Косово треба да искористи и чињеницу да су локални избори прошле године били успешни, рекао је Филе и додао да је ЕУ спремна да помогне.

Како је додао, од будуће косовске владе очекује да поштује међународне обавезе и да се ангажује у дијалогу са Београдом.

Филе је посетио и Косовску Митровицу где се састао и са градоначелницима српских општина на северу Косова и Метохије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи