Читај ми!

Самарџић: Промена Устава биће ултиматум ЕУ

Влада Србије ће бити изложена великом притиску ЕУ да из преамбуле Устава избаци Косово, каже потпредседник ДСС Слободан Самарџић. Истиче да ће у једном моменту то бити ултимативни услов који ће Влада испунити.

Потпредседник Демократске странке Србије Слободан Самарџић рекао је да ће Влада Србије, под притиском Европске уније, из преамбуле Устава избацити Косово, преноси Бета.

"Очекујем да ће Влада Србије то испунити будући да је до сада завршила 95 одсто посла у вези са фактичком и правном предајом Косова", рекао је Самарџић на конференцији за новинаре.

Самарџић, чија се ванпарламентарна странка противи путу Србије ка ЕУ, рекао је да ће Србија у једном моменту морати да прихвати правно обавезујући споразум с Приштином.

"Ако Србија то буде прихватила, а биће пред таквим ултиматумом, то ће бити капитуалација а онда ће морати да се покрене поступак за промену Устава. Да ли ће то бити за шест месеци или годину дана не могу да тврдим али је сасвим извесно да ако је то услов мораће се испунити", рекао је потпредседник ДСС.

Према његовим речима, очигледно је да је Брисел спреман да Влади Србије, бар за неко време док не стане на ноге, прогледа кроз прсте и допусти одређено одлагање покретања промене Устава Србије.

Самарџић је навео да Влада Србије за покретање поступка и изгласавање промене Устава има двотрећинску већину, али и да би то питање требало ставити на референдум.

"Мислим да ту она (Влада Србије) има проблем референдума, јер је питање да ли би он успео с обзиром да је то једна тако осетљива тема, осетљива и за владу", рекао је Самарџић.

Он је навео и да је премијер Александар Вучић теми Косова посветио једну од 55 страница свог експозеа, али да је јасна политика Владе Србије да ће испунити све што захтева ЕУ како би пут ка Унији био чврст и сигуран.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи