Читај ми!

Без договора о оружаним снагама Косова

Лидери водећих политичких странака на Косову, ни данас нису постигли договор о оружаним снагама Косова.

Формирање оружаних снага Косова, најављено у косовској скупштини за данас, одложено је за сутра. Српски посланици неће гласати за ту формацију, иако косовски премијер покушава да добије подршку већине за резервисана места мањинским заједницама, рачунајући да ће тиме отворити простор да Срби гласају за оружане снаге.

Албански политички лидери на Косову још немају интерни договор како трансформисати косовске снаге безбедности у оружане снаге. Уколико до договора и дођу, требаће им подршка српских посланика. Они, листом, тврде да неће гласати за формирање војске Косова.

Потпредседник скупштине Петар Милетић каже да када су тражили резервисана места, речено им је да не може да се отвара устав, међутим, када је дошло време да се мења због оружаних снага, ипак се испоставило да до таквих промена може да дође.

Због двоструких аршина, Срби неће присуствовати ни сутрашњој седници скупштине, када би требало да се гласа о оружаним снагама Косова.

На истом курсу је и листа "Српска", иако нема представнике у парламенту. У њој сматрају да је инсистирање представника албанске заједнице на формирању војске повезано и са изборном кампањом.

Председник листе "Српска" Владета Костић рекао је да све то схватају као почетак предизборне кампање. "С обзиром на то да парламентарни избори на Косову висе у ваздуху, и то је скупљање неких јефтиних политичких поена или намера актуелне владе на Косову да то у овом вакууму провуку на брзину", сматра Костић.

Први пут за последњих неколико година, политички представници Срба на Косову показују јединствен став према неком питању. Сценарио, ако буду доследни у бојкоту, може бити следећи:

Члан Централне изборне комисије Ненад Рикало рекао је да, уколико то не буде сада усвојено, велика је вероватноћа да ће тај закон о војсци, односно промена устава о војсци, произвести пад владе, распуштање скупштине и расписивање ванредних парламентраних избора.

Ванредни парламентарни избори на Косову могли би да буду одржани у првој половини јуна.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи