Читај ми!

Наришкин: Историјска поука је да спречимо нове сукобе

Српски и руски народ су се више пута заједно борили за слободу и права и наша сарадња никада није била под знаком питања, каже председник руске Државне думе Сергеј Наришкин. Сада је најважније да сачувамо свет од нових сукоба ослањајући се на историјске поуке, поручио Наришкин током посете Београду.

Председник Руске думе Сергеј Наришкин започео је дводневну посету Београду, преноси Танјуг.

Посета је почела сусретом са српским парламентарцима и председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић, након чега је Наришкин изразио захвалност на "искреном разговору" чланова руске делегације са посланицима и председницом Скупштине о питањима међудржавне сарадње, као и о узроцима сукоба и тренутном стању у Украјини.

Председница Народне скупштине изразила је задовољство због посете на највишем нивоу која, како је рекла, представља још један значајан корак у потврђивању пријатељских односа две земље.

Гојковић је најавила усвајање економских закона који ће обезбедити бољу климу за инвестирање у Србији. У разговору је истакнута улога два парламента у развоју привредне сарадње. Посебно је истакнут значај чињенице да се посета дешава у светлу обележавања стогодишњице Првог светског рата.

Састанку су присуствовали потпредседници Народне скупштине Верољуб Арсић и Игор Бечић и представници Радних тела Народне скупштине Милован Дрецун, Ирена Вујовић, Зоран Бабић, Драгомир Карић, Александра Ђуровић, Марија Обрадовић и Александра Томић.

У име делегације Руске Федерације састанку су присуствовали амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, први потпредседник Државне Думе Иван Мељников и председници и потпредседници Одбора Државне Думе.

Наришкин је након тога отворио руско-српски округли сто "Историја и поуке светских ратова", где је рекао да је један од задатака Руског историјског друштва, које је обновљено пре две године, проширивање сарадње Србије и Русије кроз важан елемент историје наших земаља.

Наришкин се такође захвалио српској јавности на њеном ставу према кризи у Украјини, за који је навео да је идентичан ставу Русије.

"У Кијеву су радикали организовали пуч и сада прете народу на југоистоку земље само зато што зна своју историју и жели да говори својим језиком", рекао је Наришкин на отварању округлог стола у Ректорату Београдског универзитета.

Србија негује сећање на Велики рат

Подсетивши да се у овој години обележава 100-годишњица избијања Првог светског рата, Наришкин је констатовао да се у Србији веома негује сећање на тај рат, како на нивоу државе, тако и у јавности.

"Међутим, постоји тенденција да се одговорност пренесе са агресора на жртве", указао је Наришкин.

Према његовим речима, Србија и Русија су у јулу 1914. године предлагале варијанте мирног решења тог сукоба, али се то није прихватило, а касније се и прећутало, али постоје документа о томе које ће руска делегација, како је рекао, предати српским архивистима.

Он је рекао и да Русија 1914. није могла да поступи другачије него да стане на страну Србије.

Говорећи о агресији НАТО против Југославије 1999. године, Наришкин је рекао да је то потресло руски народ и да је то "историјско сећање које никада неће бити заборављено".

Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних и бивши министар спољних послова у Милошевићевој влади, оценио је да посета руске делегације Србији продубљује вековно пријатељство, савезништво и разумевање две земље.

Како је оценио, у току је ревизија историје Првог и Другог светског рата, коју не треба дозволити јер она има опасне последице.

Јовановић је предложио да Заједница руских историчара, предвођена Наришкином, оснује у Београду своје представништво чији би задатак био да проширује сарадњу историчара Србије и Русије, што је Наришкин подржао.

Другог дана посете, председник Државне думе Русије ће у хотелу "Хајат" отворити форум "Балкански дијалог 2014" на којем ће бити речи о поукама светских ратова за међународну безбедност и међународну сарадњу, као и о успостављању узајамног поверења и дијалога у својству предуслова за излаз из глобалних криза.

Председник Руске думе је положио венце на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда, на споменике руским и српским војницима - јунацима Првог светског рата на Новом гробљу и на Споменик жртвама НАТО бомбардовања 1999. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи