Читај ми!

Неопходно унапредити стратешко планирање

Велики број стратегија у Србији међусобно су неусаглашене, садрже нереално постављене циљеве и нејасан начин на који се утврђују приоритети, због чега се мора унапредити стратешко планирање на свим нивоима, поручено је на конференцији "Планирамо ли будућност Србије".

На скупу је оцењено да не постоји јединствени стратешки оквир развоја Србије, као и да још није дефинисано како ће се програм владе, односно експозе премијера Александра Вучића, спроводити у пракси, преноси Танјуг. Речено је и да треба размишљати о неопходности приоритизације како би се јасно дефинисали развојни потенцијали Србије и утемељио правац будућих преговора о њеном приступању ЕУ.

Потпредседница владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички рекла је да Србија одавно има проблем са институционалним наслеђем и да ће морати пуно да се ради како би сви ресори координисано деловали и знали своја задужења, а и како њихове надлежности не би биле расуте.

Удовички је навела да координација треба да буде урађена тако да се остваре циљеви и оно чему Србија тежи да постане.

"Ова јавна расправа припремљена је и пре формирања Владе Србије, управо јер смо свесни да Србија не планира своју будућност довољно добро, или чак скоро уопште", рекла је Удовички.

Министарка државне управе је навела и да је после пет година ван Србије, односно по повратку у земљу, видела у којој мери нисмо одмакли у успостављању система и правца у коме се земља креће, додајући да је схватила да је то најважнији задатак.

Према њеним речима, у Србији нема институција које стварају агенде шта ставити на сто за дискусију и расправу по приоритетима, због чега је земља константно, годинама "бомбардована хитним стварима".

"Мораће пуно да се ради на томе да постанемо способни да координирано радимо, да сваки ресор зна шта је његово задужење и да је његов задатак само његов задатак и да надлежности не буду расуте међу ресорима, а да се са друге стране координирано ради како треба и да на крају радимо као једна јединствена заједничка влада и држава", навела је Удовички и подвукла да је велики посао пред Србијом.

Удовички је рекла да, зарад планирања будућности Србије, треба створити механизам праћења приоритета и да их не треба поставити за само неколико наредних месеци, већ и година, а најавила је и доношење Приоритетног кровног плана развоја Србије.

Навела је и да Србија има ефикасну Канцеларију за европске интеграције која ју је довела "оволико далеко у процесу приступања", али је, како је истакла, важно да Канцеларија има апарат који може да трансформише и усмерава земљу.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт поручио је да ће ЕУ подржавати Србију колико год буде могла, поручујући да "ни Рим није изграђен за један дан", те да је за будућност Србије важан квалитет рада, а не и брзина.

"Приступање ЕУ није само технички, већ и етички процес, односно питање какве институције и друштво желите да изградите", навео је Бенедикт и додао да очекује да се скрининг свих 35 поглавља заврши до маја следеће године.

Бенедикт је навео да су пред Србијом три приоритета, први који је дефинисан у поглављима 23 и 24, други фискална консолидација, а трећи успостављање добросуседских односа.

"Како бисте били успешни у процесу европских интеграција, морате да будете организовани на специфичан начин и ми смо ту да у томе подржимо Владу Србију", рекао је Бенедикт додајући да Србија треба да се фокусира на оне ствари које ће убрзати процес њених европских интеграција.

Аутор истраживачког извештаја "Унапређење система стратешког и оперативног планирања у Србији", који је представљен на скупу, Огњен Мирић рекао је да треба предвидети да Генерални секретаријат за јавне политике, у сарадњи са ресорним министарствима, а на основу експозеа, припреми план за спровођење програма владе.

У том смислу, како је додао, неопходно је и почети са припремама националног плана развоја три године пре уласка у ЕУ, а треба и припремити методологију за израду стратегија и акционих планова.

Мирић је истакао и да је неопходно донети акциони план за спровођење мера које је најавио премијер у експозеу, као и да треба израчунати колико ће новца из буџета бити издвојено за спровођење донетих стратегија.

Према Мирићевим речима, структуру владе би требало формулисати за наредних седам до 10 година, како се министарства не би прилагођавала појединцу, већ појединац њима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи