Филе: Програм српске Владе импресиван

Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе пред посету Београду оценио је да је нова влада на добром путу да Србију поведе ка ЕУ и да је програм који је представио нови премијер Александар Вучић импресиван.

У интервјуу за сутрашње издање Вечерњих новости Филе је навео да је реч о редовној посети Србији, али овога пута са веома добрим разлогом.

"Нова влада је недавно положила заклетву, тако да долазим у Београд да јој честитам на одговорности која јој је поверена и да разговарам о томе како можемо додатно да подржимо Србију у преговорима о приступању, који се добро одвијају", навео је Филе.

Он сматра да је програм нове владе импресиван, као и његови рокови.

"Бави се најхитнијим питањима за грађане Србије, привредом и даљим реформама везаним за ЕУ. Не сумњам у посвећеност Владе реформама, а ЕУ је ту да их подржи", казао је Филе.

Поручио је да посебна пажња треба да буде посвећена економији, владавини права и добросуседским односима.

"Нови тим изгледа да је на добром путу, на основу њихових првих изјава. Било би добро за Србију ако би Влада успела у свему што намерава да уради: у економским реформама, променама у функционисању институција, реформи правосуђа. Све ово важно је за грађане Србије на првом месту, али и за стране инвеститоре", казао је Филе.

Он сматра да скрининг преговарачких поглавља добро напредује и указује да су представници Србије добро припремљени и активни током скрининг сесија.

Филе је прецизирао и да динамика званичног отварања преговарачких поглавља зависи од Србије, али и самих земаља чланица.

"Технички, то зависи од тога колико добро и колико брзо се Београд припремио за отварање појединих поглавља. Ми се, у сваком случају, усредсређујемо на квалитет а не на време, јер није реч о томе колико брзо смо отворили ово или оно поглавље, већ о томе колико брзо и ефикасно Србија може да усагласи своје законодавство у одређеној области с нормама и правилима Европске уније", навео је Филе.

Упитан колико је реалан циљ нове владе да преговори за приступање буду завршени до 2018, а да Србија постане пуноправна чланица ЕУ до 2020. године Филе је одговорио да је на државној управи, заиста, да развије и спроведе датуме и рокове.

Говорећи о украјинској кризи и политици Србије према Русији, Филе је указао да су "очекивања од држава кандидата таква да се та земља понаша у потпуности у складу са правилима ЕУ од првог дана свог чланства у ЕУ".

Он наводи и да не види негативне последице украјинске кризе по процес проширења.

Током сутрашње посете Филе ће прво разговарати са председником Србије Томиславом Николићем, а потом и са премијером Александром Вучићем.

Комесар за проширење имаће током дана састанке и са шефом дипломатије Ивицом Дачићем, министрима Николом Селаковићем, Небојшом Стефановићем и Јадранком Јоксимовић, председницом Народне скупштине Мајом Гојковић и шефовима посланичких група.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи