Уочи посете Штефана Филеа

Недељу дана после посете високе представнице за европску политику и безбедност Кетрин Ештон, у Београд стиже европски комесар за проширење Штефан Филе - да провери којом брзином Србија напредује ка Европи.

Штефан Филе би требало вечерас да стигне у Београд, како би у понедељак преподне разговарао са највишим српским званичницима.

Након посете Београду, Филе би требало да отпутује у Приштину, а затим и у Косовску Митровицу.

Као што је сам комесар Филе изјавио уочи доласка, чињеница да до две посете на висиоком нивоу долази у само недељу дана, говори о високим очекивањима Брисела од нове владе и очекивању да ће политички договори Београда и Приштине довести и до напретка и приближавања ЕУ.

Сутрашњи састанак је прилика да влада Србије и Европска комисија једни другима представе како виде наставак преговора о чланству и приоритете у том процесу.

У Комисији кажу да су задовољни приоритетима владе, у којима је нагласак на економским питањима и владавини закона.

Преговори су званично отворени у јануару, а у Европксој комисији кажу да процес скрининга - упоредне анализе српског и европског законодавства - добро напредује. Следеће питање је - када и под којим условима Србија може да отвори прва преговарачка поглавља.

Према најавама из Београда, али и из Брисела, Србија би могла у јуну да отвори поглавља 32 о финансијској контроли буџетских средстава. Међу првима ће бити отворено и поглавље 35 о дијалогу Београда и Приштине.

Услов за отварање кључних поглавља 23 и 24 биће израда детаљног акционог плана, односно програма реформи које Србија планира да спроведе у овим областима у следећих неколико година.

Српски преговарачи надају се да ће то бити у децембру. У Бриселу не искључују такву могућност, али упозоравају да би то могао да буде сувише оптимистичан рок, имајући у виду велики обим посла у овим кључним областима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи