Јоксимовић: Одличан сигнал из Брисела

Србија има снажну подршку из Брисела за наставак евроинтеграција, рекла је Јадранка Јоксимовић, коментаришући посете Кетрин Ештон и Штефана Филеа Београду. Министарка за евроинтеграције очекује отварање најтежих преговарачких поглавља до краја године.

Недељу дана после конституистања Владе, други европски званичник долази у посету Србији - после шефице европске дипломатије, у Београд сутра стиже комесар за проширење Штефан Филе.

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да је то "одличан сигнал из Брисела".

"Очекујемо, не само да ће то бити једна протоколарна подршка (Штефана Филеа) која ће показати подршку у наставку евроинтеграција, већ и обострану агенду очекивања коју би требало да имамо и ми према ЕУ", рекла је Јоксимовићева, гостујући у Дневнику РТС-а.

Наводећи да ће током године почети спровођење обећаних реформи, које су и стандарди ЕУ, Јоксимовићева је рекла да "то нису само очекивања ЕУ према нама, већ и ми као држава очекујемо позитивне сигнале за све што радимо".

Јоксимовићева је поновила да Србија испуњава очекивања из Брисела "не због ЕУ, већ да би наши грађани живели боље".

"То није једноставан процес, треба много стрпљења и упорности", подвукла је Јоксимовићева.

Коментаришући најаве њеног претходника Бранка Ружића да би у првој години преговора могло да буде отворено шест поглавља, министарка за евроинтеграције је оценила да је најважније да се на почетку отворе најтежа поглавља: пре свега 23 и 24 која се односе на правосуђе.

Подсетила је да се поглавља 23 и 24 тичу основних слобода, безбедности, подразумевају и реформу правосуђа и полиције, обухватају људска и мањинска права, али и уређење стања у медијима.

То су поглавља која се иначе тешко прва отварају, оценила је она истакавши да не треба да каскамо за околностима, него да преузмемо иницијативу и не бежимо од онога што је најтеже и проблематично, већ да идемо у сусрет изазовима.

"Ако постоји обострана воља мислим да може да се изведе до краја године", додала је Јоксимовићева.

Јадранка Јоксимовић очекује и да се у јуну отвори поглавље 32 које се односи на финансијску контролу. "То је у складу са обећањем владе - увођење ефикаснијих механизама контроле буџетских средстава", додала је Јоксимовићева.

Говорећи о формирању преговарачког тима у ужем саставу, Јоксимовићева је рекла да у њему пре свега треба да буду експерти. "Лично ћу инсистирати да то буде критеријум", навела је министарка, признајући да се са формирањем тог тима касни више од шест месеци.

У светлу догађаја на међународном плану, који би могли да утичу на евроинтеграције, Јоксимовићева је подсетила да заједничка европска спољна политика постоји, али да није "до краја идентична код свих држава чланица".

"Србија апсолутно уважава принцип територијалног интегритета као основни принцип међународног права, али истовремено уважавамо и велики значај политичке подршке и економског значаја Руске Федерације за нашу земљу", рекла је Јоксимовићева.

"Мислим да ту нашу специфичност ЕУ добро разуме", оцењује Јадранка Јоксимовић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи